Međunarodni dan bioraznolikosti i Dan zaštite prirode

U zagrebačkom parku Maksimiru danas se obilježava Međunarodni dan bioraznolikosti i Dan zaštite prirode u Republici Hrvatskoj, u organizaciji Državnog zavoda za zaštitu prirode, Javne ustanove Maksimir i časopisa National Geographic.

U Maksimiru na dvadesetak štandova te kroz mnogobrojne edukativno-zabavne programe, igre i radionice posjetitelji će se imati priliku upoznati s biljnom i životinjskom raznolikošću Hrvatske te samog Maksimira.

Uz pomoć stručnih vodiča upoznat će se s pticama i paucima parka te naučiti ponešto o zmijama i drugim gmazovima, najavio je Državni zavod za zaštitu prirode. O fosilima će biti riječi u geološkoj radionici, a na programu je i nekoliko zabavnih i edukativnih igara za djecu.

Posjetitelji u Maksimiru moći će dati svoj glas za prirodu potpisivanjem peticije Krik za prirodu, koja, kako su istaknuli u Državnom zavodu za zaštitu prirode, štiti ključne propise o zaštiti prirode na razini Europske unije.

Bioraznolikost je sveukupnost svih živih organizama koji su sastavni dijelovi ekosustava, a uključuje raznolikost unutar vrsta, između vrsta, životnih zajednica te raznolikost ekosustava.

Ujedinjeni narodi proglasili su 22. svibnja Međunarodnim danom bioraznolikosti kako bi upozorili na bioraznolikost kao globalnu vrijednost od neprocjenjivog značenja za sadašnje i buduće naraštaje. Također, taje je nadnevak i spomen na prihvaćanje Konvencije o biološkoj raznolikosti, jednog od najvažnijih međunarodnih propisa u zaštiti prirode, čija je svrha očuvati bioraznolikost, održivo korištenje njezinih komponenata te pravedna raspodjela dobrobiti koje proistječu iz korištenja genetskih izvora.

Uz Međunarodni dan bioraznolikosti, 22. svibnja Republika Hrvatska obilježava i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj, koji je donošenjem Zakona o zaštiti prirode 2003. godine proglasio Sabor Republike Hrvatske. Taj dan se svake godine obilježava odgojnim, obrazovnim, rekreativnim, stručnim te drugim aktivnostima koje organiziraju mjerodavno ministarstvo, Državni zavod za zaštitu prirode, javne ustanove koje upravljaju zaštićenim područjima i prirodnim vrijednostima te mnoge udruge i drugi dionici.