Kulturna se scena trese nakon zabrane Houellebecqa

Domaća se kulturna scena trese nakon što je, zbog utvrđenog sigurnosnog rizika, s programa ovogodišnjih Dubrovačkih ljetnih igara skinuta predstava prema djelu Michela Houellebecqa "Elementarne čestice".  

Nakon što je sigurnosnu procjenu zatražila Dubrovačko-neretvanska županija, odluku da se predstava skine s programa Igara poduprlo je i Ministarstvo kulture.

Elementarne čestice prevedene su na 48 jezika, scenski uprizorene diljem svijeta, a trenutačno neometano igraju u Parizu. Govore o egzistencijalnom stanju čovjeka u današnjem vremenu koji najviše i možda najbolnije pokazuje taj nedostatak ljubavi između muškarca i žena i koji baš nigdje ne uvlači pitanje politike, kaže Mani gotovac.

No Houelbeckovo djelo, dubrovačko-neretvanski župan iščitao je kao sigurnosni rizik jer je, kaže, riječ o autoru koji i djelima i izjavama vrijeđa osjećaje muslimana. Dubrovački imam ne boji se terorizma i kaže da nije utjecao na župana, ali ga je župan ugodno iznenandio ovim potezom. Nama ne trebaju sotonski stihovi Salmana Rusdija niti bilo čiji drugi tekstovi koji će iritirati ili raspirivati bar indirektno mržnju i razbijati sklad ovoga grada, odnosno ljepotu suživota u ovom gradu, izjavio je adži Salkan efendija Herić.

Ministar unutarnjih poslova čvrsto stoji iza ocjene da u slučaju predstave prema Houelbekovou romanu postoji sigurnosni rizik. U situaciji u kojoj imate da je netko deklarirani islamofob, ako se kao takav deklarira, onda nema potrebe da se dolijeva ulje na vatru. Pogotovo ne u sredini u kojoj je integracija islamske zajednice takva kao što je Dubrovnik. U jeku turističke sezone nama takav događaj ne treba, izjavio je ministar.

Ministarstvo kulture nemoćno krši ruke. U priopćenju navode da, iako su u svom radu uvijek vođeni načelima poštivanja umjetničkih sloboda, u ovom slučaju ne mogu zanemariti sigurnosnu procjenu resornog ministarstva. Vodstvo Dubrovačkih ljetnih igara autonomno će odlučiti o eventualnoj promjeni premijernog naslova.

Nema tu sigurnosnih problema, kaže Marinko Koščec. Problem je u onima koji ne čitaju i ne razumiju da uloga pisca, među ostalim, i jest propitivati tamnu stranu pojedinca i društva.

Pod zastavom Libertasa, stisnule su se očito ljudske tjeskobe. Nemogućnost slobode da se osjeća, misli i govori, dok politika i strah uzimaju danak. Hoće li biti tako i u ovom slučaju, odlučit će na kraju organizator.