Promoviran 'Multisenzorički vrt' u Rijeci

U sklopu građanske inicijative Obogatimo multisenzorički vrt, u Učeničkom domu Podrmurvice promoviran je dio zelene površine, preuređen za multisenzorna iskustva u prirodi.

Namijenjen je članovima Društva tjelesnih invalida Rijeke, učenicima i zaposlenicima Doma, stanovnicima gradske četvrti Podmurvice, ali i svim građanima. U vrtu prevladavaju biljke mediteranskog podneblja, refleksološka staza, odmorišta s klupama od kamena, drva i željeza te oaza nazvana Kamenje pomirenja.

U vanjskom prostoru implementirana su načela terapeutske hortikulture, čime se pokazuje važnost terapeutskih vrtova tijekom cijele godine, za provođenje slobodnog vremena te sudjelovanje u hortikulturalnim aktivnostima. Kroz ovakvu suradnju Društva invalida, Učeničkog doma i Mjesnog odbora, osobe s invaliditetom jačaju u socijalnom, kognitivnom, fizičkom i psihološkom smislu, dok učenici i građani postaju osjetljiviji na probleme osoba s tjelesnim teškoćama.

Multisenzorički vrt promoviran je u sklopu građanske inicijative Solidarnost i društveni kapital u lokalnoj zajednici koja se provodila zahvaljujući financijskoj podršci Europskog gospodarskog prostora, Kraljevine Norveške i Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

U šetnju vrtom ekipu emisije Dobro jutro, Hrvatska povele su ravnateljica Učeničkog doma Podmurvice Ljiljana Kencel i predsjednica Društva tjelesnih invalida Irene Ujčić Rob.