Botanički vrt područne škole Vrsine

Od 11. do 17. svibnja traje 5. Tjedan botaničkih vrtova i arboretuma Hrvatske. U serijalu emisije Dobro jutro, Hrvatska došao je na red i vrt male područne škole Vrsine u zaleđu između Trogira i Marine u kojoj učiteljice i djeca čine prava čuda!

Vrt područne škole Vrsine je za čistu peticu, što nikako ne čudi jer škola veliku pažnju posvećuje svom školskom vrtu. Ni jedan lijepi dan u godini nisu propustili da nešto dobro nisu napravili. Nastava se često odvija u vrtnom zgodnom šarenilu, a i pjesma onda krene bez imalo muke. Sve je počelo prije 12 godine kad je u školu došla učiteljica Dijana Rinčić, koja je svojim velikim radom i entuzijazmom od zapuštenog zemljišta napravila čudo. Vrt je zamišljen kao primorski mediteranski vrt, u kojem nastoje imate sve biljke koje uspijevaju na Mediteranu – smilje, lavandu, ružmarin, lovor, smokvu… 2009. proglašeni su najboljim školskim vrtom u Hrvatskoj. Istim tempom nastavljaju dalje.

Nema šale, uz rad ide i odlično znanje. Sve detalje znaju, što je ljekovito, što se može od lavande napraviti, a maslinarstvo im je omiljena disciplina. Maslinik su posvetili papi Ivanu Pavlu II i u njemu imaju 16 maslina. Ove godine nisu baš rodile, ubrali su samo 50 kilograma maslina koje su preradili u ulje. Kamenu kućicu u masliniku posvetili su svim svojim djedovima i pradjedovima. Lijeva i desna ruka vrta je i tete Ivanka Matijaš, kaže pola sata svaki dan uz puno ljubavi dovoljno je za ovakvu ljepotu.

U Tjednu botaničkih vrtova i arboretuma i oni otvaraju svoj vrta za posjetitelje. Prošle godine imali su 300-tinjak posjetitelja, 10 različitih radionica koje organiziraju i ove godine.

Škola Vrsine odličan je kandidat za još  pokoju  nagradu, a ako uz to pridodamo odličnu  atmosferu, nasmijana dječja lica za našu ekipu dvojbe nema.