Počela sezona crnih tartufa

U Istri je već počela sezona crnih tartufa, dok sezona bijelih i cjenjenijih počinje u kolovozu. Pronađeni su čak i u dvorištu jedne obiteljske kuće.

Istarski tartufari  već 15 godina traže da im se omogući legalno vađenje tartufa od svibnja, no za tvrdoglavu državnu administraciju sezona počinje 15. rujna.

Darko Paladin ima sreće jer mu tartufi rastu u dvorištu pa nije izvan zakona. Treba ih samo oprezno izvaditi. Sad ću ga izvaditi van, nadam se da će biti cijeli, evo. Imamo tri primjerka su bila unutra, jedan je malo veći. Ovaj primjerak je veći, ima 250 grama, ovaj je bio do njega. Miris ima veliki zato jer je sazrio, to je tartuf kvalitetan sigurno, rekao je.

Da nije sada izvađen, taruf bi istrunuo. Malo dalje u dvorištu primijećene su još tri rupe. I tu ima tartufa. Svi su izvađeni i izvagani, a prvu je ocjenu dao Giancarlo Zigante, poznati istarski stručnjak za tartufe. Tu imamo deset tartufa, 645 grama. Najveći ima 360 grama, manje nego prošle godine. Vrijedni su 600 kuna. Vidi se da će sezona biti slabija nego prošle godine, rekao je.

Nakon što je pažljivo očišćen, najveći je crni tartuf završio kao začin na domaćoj tjestenini uz čašu istarskog terana.