'Šarene priče' za 'šareno' društvo


Jorge Bucay, argentinski psihoterapeut i pisac, rekao je kako se djeci pričaju priče kako bi zaspali, a odraslima kako bi se probudili. S tom mišlju su slikovnicu 'Šarene priče' za djecu i odrasle s pričama tražitelja azila, azilanata i izbjeglica, predstavili studenti dizajna koji su slikovnicu i ilustrirali. Želja im bila prenijeti pozitivne priče iz dalekih zemalja kako bi čitatelji spoznali svijet kojeg su dio, a time i same sebe.

Do oblikovanja slikovnice je došlo nakon što su se studenti družili s izbjeglicama koje su im ispričale priče. Na temelju tih razgovora oni nisu samo ilustrirali slikovnicu, već i upoznali jedni druge.

U izradi slikovnice su sudjelovali i predstavnici Centra za mirovne studije i Etnografskog muzeja. Cilj suradnje studenata dizajna i Centra za mirovne studije bio je ne samo dizajnerske prirode, već i pokušaj da se studentima da prilika da utječu na društvo u kojem žive i poticanje kreativne okoline u kojoj se odgajaju djeca gdje je drugačije poželjno, istaknula je profesorica Ivana Fabrio sa Studija dizajna pri Arhitektonskom fakultetu.

Slikovnica je prvenstveno namijenjena odgojno-obrazovnim ustanovama koje kroz nju mogu promovirati interkulturalno učenje.