Na 19. Prix Maruliću 45 radova iz 19 zemalja

U subotu 9. svibnja u gradu Hvaru u organizaciji Dramskog programa Hrvatskog radija otvoren je 19. Međunarodni radijski festival igrane i dokumentarne radio drame Prix Marulić.

Crkve i samostani, ljetnikovac Hanibala Lucića i hvarska tvrđa samo su neki od prekrasnih povijesnih lokacija koje će deset dana biti pozornice za uživanje u radiofonijskoj umjetnosti. Slušanje emisija u takvom ambijentu čini naš festival posebnim u svijetu, a drugačiji je i po nazivu Starim tekstovima u pohode kojime se određuju njegove propozicije. Tekstovi i materijali za radio drame, dokumentarne radio drame i kratke forme, naime, ne smiju biti stariji od 1921. – godine kada je na BBC-u  emitirana prva radio drama u svijetu.

Ove godine odabrano je 45 radova iz 19 zemalja. U radio dramama čut ćemo tako glasove Cervantesova Don Quijotea – prve emisije kojom sutra ujutro slušanja počinju, Britanci se bave Danteovim paklom, Česi Genezom, a naši autori najstarijim epskim spjevom Gilgameš i Vojnovićevom Gospođom sa suncokretom.

No, osim dramskih tekstova, mnogo je radova nadahnuto povijesnim osobama ili događajima, napominje nova umjetnička ravnateljica festivala Stephanie Jamnicky. Tema ima više, kaže, međutim bilo mi je zanimljivo izdvojiti temu o Tesli  i povezati je s pričom o elektricitetu. Izdvaja se i tema Prvog svjetskog rata i kao treće imamo emisije koje se bave ars acusticom tj. radiofonijom kojoj je osnova zvuk.

Prvi put ćemo ove godine čuti emisije iz Turske i Izraela, a svjetski poznati kazališni redatelj Robert Wilson predstavit će svoju prvu radio dramu u njemačkoj produkciji koja je za Stephany Jamnickie zanimljiva po tome što je uspio ostvariti neobičan kolaž u kojemu je mnogo toga isprepleo. Kad čovjek ima talent, ne mora samo raditi u kazalištu. Da slika, on bi vjerojatno napravio zanimljivu sliku.

Mnogo je zanimljivih autora te će prosudbena komisija imati pune ruke posla - jer se slušanja održavaju ujutro i popodne, a festival traje do 15. svibnja.

Kronike 19. Prix Marulića pratite na HRT3 u večernjem terminu te na Prvom programu Hrvatskog radija od 10.03 do 10.10.