Vlakovi koji nikada ne kasne

Već četiri godine samo središte Zagreba mala je oaza velike kreativnosti - petorica zaljubljenika u vlakove izgradila je, najveću u ovom dijelu Europe, maketu po kojoj prometuje čak 80 vlakova osam sati svakog dana. Stvaraju jedinstveni projekt cijele regije pod nazivom Backo Mini Express

Moj prvi susret s vlakićima bio je kad sam imao pet godina, kada je moj tata iz Švicarske donio maketu željeznice. Ja sam ju kao dete smio samo gledati, a ne igrati se s njom. Bio sam žalostan tada, ali sada mogu samo reći da i ja svojim unucima također ne dam da je diraju jer su premali za to, priča maketar Antun Urbić koji je obiteljski posao ostavio sinu kako bi se u potpunosti mogao posvetiti svom hobiju i pod stare dane igrati se s vlakićima.U pitanju je, tvrdi Antun, najveća maketa željeznice na ovim prostorima. Od hobija polako postaje i posao. Tako se o njoj svakodnevno brine petero ljudi puno radno vrijeme.

Za sada je završena jedna trećina makete, kojom primjerice, istodobno može bez ikakvih kvarova ili sudara voziti dvadeset vlakova. Za tu namjenu postavljeno je čak 1050 metara minitračnica, dio kojih je ukopan i deset centimetara u pod, a neke se nalaze i na visini od tri metra. Maketom se ne kreću samo vlakovi, nego i bicikli i automobili.

Iako je završen samo jedan dio, mnogobrojni posjetitelji svakog petka i subote dolaze u Gundulićevu 4 vidjeti ovu jedinstvenu maketu. Za Hrvatsku uživo o svojoj strasti prema maketama govorili su Nikolina Gerek i Antun Urbić, pokretač projekta Backo Mini Express.