Art terapija crtanja fraktala

Art terapiju crtanja fraktala na radionicama u zagrebačkoj Dubravi, ovih dana predstavlja njezina utemeljiteljica Tanzilia Polujahtova. Ovoga puta predstavila je i metodu nazvanu ruka zdravlja i pojasnila kako djeluje.

Od davnina postoji pojam refleksoloških zona i refleksologije i na temelju toga sam osmislila metodu ruke zdravlja. Izrađujemo je tako da na papiru nacrtamo konturu fraktalnog crteža a zatim nacrtamo svoj dlan, onda organ, na kojem želimo poraditi i s kojim imamo problema, nacrtamo na mjestu koje je već poznato iz refleksologije, objašnjava Tanzilia Polujahtova.

Osim na papiru, fraktalna metoda ruke zdravlja može se crtati i direktno na dlanu, a učinak je možda nešto bolji. Na radionici je Tanzila Polujahtova predstavljala i osnovnu metodu fraktalnih crteža koja služi u dijagnostičke svrhe svima onima koji žele riještiti svoje probleme kao i onima koji pomažu drugima da ih riješe.

Crta se jednu minutu, crnom olovkom i nakon toga dobivamo sliku iz koje se može vidjeti što se događa s osobom sada, što je bilo u prošlosti, svi osjećaji, traume. Linija crtanja otkriva takve detalje. Boje odabiremo prema tome kako se osjećamo trenutno. Ako prevladavaju tamniji tonovi vjerojatno nešto nije u redu, dok svjetlije boje označavaju radost, mirnoću i životnu sreću.

Crtanje fraktalnih crteža je kreativan proces, ali, prema riječima utemeljiteljice, može biti i sredstvo kojim ćemo doći do vrijednih poboljšanja u životu. Polaznici radionica često postaju zaljubljenici u fraktale, pa nakon crtanja prvog dijagnostičkog, nastavljaju s korekcijskim crtežima.

Kakav je vaš faktal, kojim bojama je obojan trebate sami otkriti, a možda i vama bude od koristi.