U Norišić Selu super je ići u školu

Branje samoniklog bilja i njegovo korištenje u kuhinji svakim danom postaje sve popularnije. I ne biste vjerovali, ali da bi brali neke vrste nisu nam nisu potrebni stručnjaci, dovoljno je posjetiti područnu školu Noršić Selo, u kojoj učenici svake godine proljetne dane posvećuju branju biljaka i spravljanju raznih recepata. Ove su se godine posvetili maslačku i tratinčici.

Iza sedam gora i sedam šumskih potoka, prije nego li mora, u obruču Samoborskog gorja, jedno je Noršić Selo. U kojemu, osnovnu školu pohađa svega 11 učenika. Dobro, uz dvoje predškolaca, dođu i do trinaestoro. Što ne znači da zaostaju u učenju, baš naprotiv. Iz prirode vrlo često crpe znanja na kojima bi im slobodno mogla pozavidjeti sva gradska djeca, na primjer oni znaju da je maslačka najbolje bratit oko podneva kada su cvjetovi otvoreni.

Marija Aščić, učiteljica hrvatskog jezika i razrednica idejna je začetnica učenja o samoniklom bilju i načinima kako ga pripremati za zdrav obrok. Moja je ideja bila potaknuti i djecu i roditelje da nauče kako organizirati namirnice za svoj ručak (besplatno) i kako se zdravo hraniti, jer je ova priroda stvarno netaknuta. Daleko smo od svih prometnica, od velikih zagađivača okoliša. Željka Skendrović, učiteljica razredne nastave podržava inicijativu i dodaje da su mnogi učenici već od kuće upućeni u biljke i da ih jako dobro raspoznaju. Naučili su to od djedova i baka.

Od maslačka se može napraviti ledena krema, sirup, sok, med.  Med od maslačka priprema se od nekoliko sastojaka. Najprije se stave svježe ubrani cvjetovi u vodu, zatim se doda limun, nakon pola sata kuhanja tekućinu trebamo procijediti i nastaviti kuhati uz dodatak šećera. Maslačak je dobar protiv kašlja, tratinčica protiv bronhitisa. Od tratinčice se mogu raditi čajevi, juhe, različite slastice.
 
Sve su to ovi učenici naučili u i od prirode. Super mi je ići u školu u kojoj s učiteljima beremo različito bilje jer naši vršnjaci u gradovima ne idu tako van i ne znaju ništa o maslačku i tratinčicama.