Dubrovnik je odlučio postati pametnim gradom

Još prije dvadeset godina tehnologija je omogućila razvoj pametnih gradova, od reguliranja prometa, do natapanja parkova. Razvijaju se aplikacije, programi, različite usluge obavljaju se automatski putem senzora, a sve to građanima omogućuje ugodniji, čistiji i zdraviji život.

Barcelona je prva razvila koncept pamentog grada 2010., a slijede je mnogi gradovi  Europe, Azije i Amerike. I Dubrovnik želi biti jedan od njih. Projekt Smart City počeo je konferencijom na koju su pozvani mladi hakeri, informatičari, kao i IT kompanije s ciljem da ponude pametna rješenja za gradske probleme.

Ispred parka u Gružu zasjala je prva pametna svjetiljka, senzor pokreta upravlja jačinom svjetlosti. Čime se postiže uštede energije i do 90% , a senzori koji se na njoj nalaze mogu još mnogo toga reći. Možemo osjetiti potres, detektirati poplavu, videokamerom možemo vidjeti stanje u prometu, ima li problema s parkiranjem..., objašnjava Ana Sediškar, predstavnica CISCO-a  za jugoistočnu Europu

Možete li zamisliti da vam, umjesto  živciranja i gužvi u traženju parkinga, aplikacija na vašem pematnom telefonu pokaže gdje je  slobodno mjesto, da na autobusnoj postaji vidite gdje je i kad stiže autobus... Ta i još niz drugih pametnih rješenja  za gradske probleme tražilo je 40 developera na hakatonu organiziranom po uzoru na Google i Facebook. Na jednom mjestu okupe se mladi inžinjeri - tzv. hakeri i zajedničkim cjelodnevnim radom osmisle funkcionalne aplikacije, opisuje način rada Ceco Gaković, osnivač platforme City OS.

Mladi dubrovački developeri mislili li su, mislili i  na kraju osmislili.
Robert Kalačić osmislio je mobilnu palikaciju za traženje i rezerviranje parkirnog mjesta. Aplikoacjom možete vidjeti koliko ima slobodni i zauzetih mjesta, gdje je slobodno te ga možete i rezervirati.

Aplikacija koja bi trebala turistima olakšati kretanje gradom je mobilna verzija Dubrovačke kartice. Andrej Šarić objašnjava da bi onima koji instaliraju aplikaciju na svoje telefon stizale obavijesti o raznim događanjima u gradu, gdje mogu koristiti određene popuste, a mogli bi dobiti čak i informacije o muzejskim eksponatima.

A osmišljeno je i pametno rješenje za natapanje dubrovačkih parkova. Mislav Medić objašnjava kako senzor u zemlji izračunava vlažnost zemlje i temeljem toga pali i gasi prskalice koje rade samo noću. 

Ove aplikacije su tri nagrađena rješenja s hakatona koja će grad otkupiti i primijeniti, a prema strategiji Dubrovnik bi pametnim gradom trebao postati do 2020.