Znanstveni skup o 300. obljetnici obrane Sinja

HRT ove godine posebno prati događaje vezane uz proslavu 300. obljetnice Sinjske Alke. U tijeku je snimanje dokumentarno igranog filma Alka. Premijerno će biti prikazan na HRT-u 8. kolovoza.

Sinjska alka jedna je od tema međunarodno znanstveng skupa o 300. obljetnici obrane Sinja. Skup će obraditi tri cjeline: Sinj i Cetinska krajina; Čudotvorna Gospa Sinjska i Alka. Skup se danas održava u Zagrebu, a od 14. do 16. svibnja u Sinju, pod pokroviteljstvom HAZu i u organizaciji Franjevačkog samostana Gospe Sinjske, Viteškog alkarskog društva grada Sinja i općina Cetinske krajine

60-tak znanstvenika, književnika, teologa, umjetnika i publicista iz Hrvatske i inozemstva, raspravljat će  o različitim aspektima  povijesnog, kulturološkog, društvenog, demografskog i gospodarskog značaja Alke  i Sinja od 1715. godine do danas.

Na koji način alkarsko društvo, odnosno cetinska krajina planira proslaviti, odnosno obilježiti 300. obljetnicu Alke u emisiji Dobro jutro, Hrvatska otkrili su dr. don Josip Dukić, voditelj projekta, profesor naKatoličko bogoslovnom fakultetu u Splitu i Ivan Nasić, tajnik viteškog alkarskog društva Sinj: