Volite li nebo, prirodu i avione, u vama se skriva avio-maketar


Jedan od najljepših hobija koji treba spretnost ruku, sposobnost rješavanja problema i bogatu maštu je maketarstvo. Barem tako tvrde aviomaketari iz Slavonskog Broda. Ekipa Dobrog jutra posjetila ih je na Jelasu ,gdje su se okupili u velikom broju zbog lijepog vremena.

Let nebeskim prostranstvom oduvijek je fascinirao ljude. Društvo koje ćete upoznati voli nebo, prirodu i avione. Neki od njih su letjeli, a neki samo izrađuju letjelice. Izradom najrazličitijih avio-maketa bave se desetljećima.

Početak rada maketarske sekcije u Slavonskom Brodu veže se uz 1934. Danas ima 30-ak članova koji ostvaruju vrhunske rezultate na svim natjecanjima. Svi članovi strastveni su zaljubljenici u modelarstvo i letenje, a ovim hobijem bave se od djetinjstva. Gospodin Bojan Zvonarević svoje bogato znanje prenosi mladima i godinama piše za ugledni časopis ABC tehnika. Opremio je podrum u kući alatima i svim potrebnim priborom za izradu avio-maketa. Jedni modeli nastali su samo za igru, drugi za natjecanja, a treći za prodaju. Cijena varira od 100 kuna do nekoliko tisuća eura. Sve ovisi o veličini, namjeni i kvaliteti.

Brodski hobisti maketari nalaze se svakog vikenda u Aeroklubu na Jelasu. Tu je i radionica za one koji nemaju svoju, a u njoj je i Štefan Ivančić koji je do sada izradio više od 50 modela. Tvrdi kako je njegova ljubav prema avio-maketama s vremenom samo jačala, kao i uživanje u druženju s ostalim prijateljima iz sekcije.