'Napunite baterije' posjetom arboretumu Opeka

Peti Tjedan botaničkih vrtova i arboretuma Hrvatske prigoda je za skretanje pozornosti na jedinstvene vrijednosti koje čuvaju. Jedan od bisera, zaštićenih spomenika parkovne arhitekture, svakako je arboretum Opeka u Vinici, nedaleko Varaždina.

Posjet kontinentalnom arboretumu u našoj zemlji, šetnja njegovim puteljcima i odmor na klupi s pogledom na raskošno zelenilo - nadahnjuje i okrepljuje sva osjetila. Jer romantičarski perivoj oko dvorca Opeka jedinstven je primjer domaće vrtne arhitekture te jedan od rijetkih u Europi.

Njegova je vrijednost vrlo velika i estetska, umjetnička i dendrološka, odgojna, obrazovna, kulturna, povijesna, a upravo zbog svega toga on je još 1947. kao prvi u Hrvatskoj zaštićen u kategoriji spomenika parkovne arhitekture. Zbog brojnih vrsta drvenastih biljki, prvenstveno drveća i grmlja, on je dobio status arboretuma, rekla je Alenka Car, ravnateljica Javna ustanova za zaštitu prirode Varaždinske županije.

Danas potpuno zapušten dvorac Opeka, čije je ime vezano uz nekadašnju ciglanu, u 18. su stoljeću Draškovići sagradili za stanovanje. Stoljeće poslije grof ga je Marko Bombelles preuredio u duhu historicizma te sredinom 19-tog stoljeća počeo oko njega oblikovati arboretum.
Sa svojih putovanje donosio je vrlo velik broj različitih biljenih vrsta, posebice egzota, obzirom da je putovao po cijelom svijetu. Sadio ih je ovdje, razvijao ga kao pejzažni i kao romantičarski perivoj. No, ne mogu reći da je stanje u njemu alarmantno, stanje je zbog starosti dendroflore, nažalost, takvo, da fizička starost dolazi na svoje. Stabla stare, potpomognuta bolestima i štetnicima, nažalost, počinju odumirati, objasnila je ravnateljica.
S obzirom na to da se posljednja nasljednica obitelji Bombelles odrekla svojeg nasljedstva, dvorac i arboretum prije 12 su godina pripali državi. Zbog neriješene skrbi za takve objekte, Varaždinska županija uz pomoć Javne ustanovu za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima s nešto više od 100 tisuća kuna na godinu održava puteve, kosi travu, orezuje živicu te suvremenim metodama sanira oštećeno drveće.
Poljoprivredna i veterinarskva srednja škola Arboretum Opeka u Vinici, tj. Marčanu, desetljećima je održavala praktičnu nastavu na tome jedinstvenom mjestu. U Tjednu botaničkih vrtova i arboretuma učenici i profesori uvelike sudjeluju.

Već petu godinu ra redom, naša škola, naši profesori iz škole održavaju u tjednu arboretuma cijeli tjedan besplatne radionice za građanstvo, a prvenstveno za osnovne, srednje škole i vrtiće. Taj naš program arboretuma je zapravo potaknut od strane Ministarstva znanosti , obrazovanja i športa, ističe prof. Blanka Pazman, SŠ 'Arboretum Opeka', Vinica.

Profesor, veterinar Boris Galinec i učenici veterinarskog smjera cijeli će tjedan voditi malu školu jahanja. I dok će se u arboretumu svladavati osnove jahanja na kobilama Lani i Gaji, slasticama od bazgovih cvjetova ili pak soka od koprive kuhari će dočarati Okuse prirode. Učenici cvjećarske struke otkrivat će tajne izrade cvjetnih instalacija, a profesorica iz biologije s učenicima održava radionicu Biljke i životinje arboretuma.

Primjerci iznimne ljepote, velikih dimenzija i duboke starosti, privlače posjetitelje tijekom cijele godine. Ulaz je u jedini kontinentalni arboretum slobodan te je vikendima prepun šetača.