Izložba Svjetlana Junakovića

U Gliptoteci HAZU-a otvara se izložba Svjetlana Junakovića "Radi se o tom, da zaustavim konja". Junaković, međunarodno poznat kao ilustrator, ovoga se puta predstavlja sa svojim skulpturama.

Svjetlan Junaković (1961.) diplomirao je kiparstvo na Accademia di Belle Arti di Brera u Milanu 1981. i od tada se kontinuirano bavi crtežom, ilustracijom i skulpturom, prvih 25 godina kao samostalni umjetnik, a sada i kao izvanredni profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Među važnijim samostalnim izložbama su mu one monografske u Zagrebu, Napulju, Mexico Cityju, Sieni, Genovi, Monzi i Münchenu. Autor je brojnih autorskih knjiga za djecu objavljenih u više od 30 zemalja svijeta koje su osvojile niz međunarodnih nagrada. Među njima se ističu nagrade za "Gran libro de los retratos de animales", te nominacije za nagradu Hans Christian Andersen Illustrator Award, najznačajniju nagradu za dječju ilustraciju. Autor je lutaka i scenografije više puta nagrađivane predstave "Ko je Šlemil šel v Varšavo" Lutkovnoga gledališča iz Maribora, a nagrađivan je i za svoj animirani film "Moj put". Održao je niz predavanja diljem svijeta.

Izložba "Radi se o tom, da zaustavim konja", nazvana prema pjesmi Ivana Slamniga, bit će otvorena u Gliptoteci do 31. svibnja.