Upoznajte studente Akademije likovnih umjetnosti

Ove subote Akademija likovnih umjetnosti otvorila je svoja vrata. Dan je to kada studenti puštaju posjetitelje u svoje ateljee i pokazuju im što i kako rade. Tamo redovito stižu kustosi i ravnatelji galerija i muzeja, privatni kolekcionari, likovni kritičari, ljubitelji umjetnosti i… znatiželjna ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska.

Za sve ljubitelje likovne umjetnosti zagrebačka Akademija likovnih umjetnosti svoja vrata otvara već 11. godinu zaredom. Prošlog vikenda posjetitelji su imali priliku vidjeti prostorije u kojima umjetnici stvaraju, mogli su namirisati boje, popričati s umjetnicima i kupiti njihove radove.

Dani otvorenih vrata Akademije zamišljen je kao izložba koja odražava radnu atmosferu, ambijent, da posjetitelji mogu osjetiti atmosferu i komunicirati drugačije nego u galerijama, objašnjava ideju red. prof. art. Ante Rašić, sa slikarstva.

Događaj naziva Cash&Carry organiziraju studenti treće godine. A svi studenti predstavljaju svoje radove od kojih se neki prodaju po pristupačnim cijenama. Sav je novac već petu godinu namijenjen za humanitarnu svrhu  - Centru za autizam. Kako je cilj bio plemenit studentima nije bilo teško odreći se po nekoliko svojih djela, objašnjava Tea Pranjić, studentica 3. godine. Radovi su se prodavali i na štandovima udruge Srce, Centra za odgoj i obrazovanje i Centra za autizam čiji su zaštitni znak anđeli. Prodavali su se i dječji radovi. Kupnjom njihovih i studentskih radova posjetitelji čine dobro djelo. Glumica Ecija Ojdanić skoro svake godine posjeti Cash&Carry. Kupila je radove Mie Maraković i Šimuna Tolića. Svaki put se nadam da će netko od njih postati jako poznat slikar tako da ćemo mi konačno postati 'milijoneri', šali se Ecija i ozbiljno dodaje volim tu neku slatku pretencioznost što mi je onda lijepo gledati i na zidovima.

Uz prodajnu izložbu bila je organizirana i likovna radionica, na kojoj je sa studentima slikala i djeca. Radionicom su studenti pokazali da mogu raditi s djecom, i na taj način zainteresirati širu publiku.  

Cash&Carry je veliki izazov za mlade umjetnike, jer mogu doznati kako njihovi radovi prolaze među publikom. Prvo je to njihovo plasiranje na tržište velikom samostalnom izložbom koju posjete brojni posjetitelji, likovni kritičari i umjetnici koji naše ime pamte i možda prate kroz daljnji rad, ističe Iva Čukelj, studentica 3. godine. Likovni kritičari su zasigurno namirisali nova imena među brojnim talentiranim umjetnicima.