Tražeći 'Igru prijestolja' nađite mjesto istinskog uživanja

Povodom 5. Tjedna botaničkih vrtova i arboretuma Hrvatske, u emisiji Dobro jutro, Hrvatska svakoga dana do kraja tjedna možete pratiti reportaže o hrvatskim arboretumima i botaničkim vrtovima. Za početak prošetajte arboretumom Trsteno kod Dubrovnika, najstarijim povijesnim vrtom Dubrovnika i, danas, jedinim arboretum na našoj obali.

Najveća stabala, platane stare 500 godina stoje na ulazu u Trsteno. Prije nego što su zasađene, u Trstenom je podignuto ladanjsko zdanje, ljetnikovac obitelji Gučetić-Gozze. Dokument iz 1494. svjedoči o nastanku njihova vrta, koji je bio najveći renesansni vrt u Dubrovačkoj Republici, a danas je središte arboretuma. Ivan Šimić, upravitelj arboretuma Trsteno, objašnjava da dokumentom pronađenim u dubrovačkom arhivu osnivač arboretuma Ivan Marinov Gučetić te godine naručuje od korčulanskih klesara braće Karlić dijelove za svoj perivoj.  

Na samom početku, u vrijeme renesanse i baroka, sadile su se isključivo biljke karakteristične za to razdoblje i podneblje. Početak egzotičnih vrsta u arboretumu vezan je uz 19. stoljeće  i za grofa Balda  Gučetića  koji je naručivao biljke iz raznih rasadnika, uglavnom iz Italije.

Vrt se mijenjao, no arhitektura perivoja i danas je očuvana. Šetnjom ovim vrtom može se doznati štošta o bogatoj povijesti dubrovačkoga renesansnog ladanja. Vrt je u 16. stoljeću bio inspiracija mnogim piscima, pjesnicima i umjetnicima, posjećivala ga je često najljepša Dubrovkinja, pjesnikinja Cvijeta Zuzorić, a okupljali su se tu pjesnici, filozofi.

Divno je gledati kako su stabla s različitih strana svijeta ovdje pronašla svoje mjesto. Od oko 1000 vrsta u arboretumu, 560 je autohtonih, a 460 je kultiviranih, što znači da su donesene iz  različitih krajeva svijeta. Donesene vrste lako se prilagođavaju. Ivan Šimić otkriva i zašto. Kroz perivoj prolazi puno podzemnih izvora, pa je zemlja uvijek dovoljno vlažna. Na mjestu najveće fontane u Dubrovačkoj okolici nekada je proticao potok. Fontana  je izgrađena 1736. i posvećena je bogu mora Neptunu. Najstarija biljka u arboretumu je šimšir star oko 300 godina.

Tjedan arboretuma i botaničkih vrtova prava je prigoda da posjetite ovo jedinstveno mjesto, koje mnogi požele posjetiti ne samo zbog ljepote nego i zbog poznate serije Igra prijestolja koja je jednim djelom snimana u perivojima arboretuma. Godišnje tako ovuda prođe 25 000 posjetitelja. U tjednu arboretuma i botaničkih vrtova moći će se otkriti kako je vrt rastao i razvijao se. Stare razglednice postavljene su na mjestima gdje su fotografirane pa se može usporediti kako je perivoj izgledao, primjerice, prije 100 godina, a kako izgleda danas.

Tražeći danas u Trstenom Igru prijestolja mnogi otkriju svijet u kojem igra prirode i ljudsko umijeće pretvaraju arboretum u mjesto istinskog uživanja.