'Hrvatska je kao kameleon... i zato je strani filmaši vole'

Entuzijazam i kameleonska sposobnost da izgleda kao druga mjesta u svijetu, dvije su stvari koje, prema ocjeni portala screendaily.com, mame međunarodne producente u našu zemlju. A da je Hrvatska postala pravo čvorište međunarodne filmske produkcije, pokazuje činjenica da se producenti koju su tu snimali - vraćaju.

Nizanje primjera filmaša-povratnika u tekstu počinje s američkim producentom Rickom McCallumom, poznatom po bliskoj suradnji s tvorcem kultnih Ratova zvijezda Georgeom Lucasom. McCallum, koji je već nekoliko puta snimao u Hrvatskoj, za nju u profesionalnom smislu ima samo riječi hvale. McCallum je jedan od od producenata filma Red Tails (Crveni repovi) - ovaj epski ratni spektakl sniman je 2011. dijelom u Hrvatskoj. Tu je i Borgia, serija koju snima za Canal Plus, a u kojoj je moderna Hrvatska (točnije Dubrovnik) poslužila za ilustraciju Italije i Španjolske u 17. stoljeću.

U Hrvatskoj se udomaćio i HBO koji već neko vrijeme seriju Game of Thrones (Igra prijestolja) snima u Hrvatskoj. U Hrvatskoj se za švedsku javnu televiziju SVT snima i dječja serija The Lost Treasure of Aquila, zatim BBC-jeva serija Jonathan Strange & Mr Norrell, američka TV serija DIG; tu su se snimali i nizozemsko-hrvatski film Full Contact redatelja Davida Verbeeka; njemački TV film Winnetouove žene Dirka Regela, igrani film Wait for me (Čekaj me), švicarsko-makedonsko-irsko-hrvatska koprodukcija u režiji Makedonca Mitka Panova...

U tekstu se napominje kako se stranci koji žele snimati u Hrvatskoj za financijske poticaje mogu obratiti Hrvatskom audivizualnom centru (HAVC). Portal navodi i kako u Hrvatskoj postoji nova generacija mladih, pametnih tehničara te da, zahvaljujući serijama poput Igre Prijestolja, Hrvatska ima fantastične ekipe za građenje setova. Hrvatska je atraktivna zemlja s povijesnim gradovima poput Dubrovnika, Šibenika, Zadra, Splita, Trogira i Rijeke. Ti gradovi, piše portal, nude dobro očuvanu srednjevjekovnu i renesansnu arhitekturu. To je jedan od razloga zašto strani filmaši dolaze u Hrvatsku,  kao i zbog vlasti koje su naklonjene filmskoj industriji.