Humanitarni tjedan 'Uz nas niste sami'

Humanitarna akcija HRT-a Uz nas niste sami ovoga puta podržava akciju Saveza društava Naša djeca Hrvatske Za osmijeh djeteta u bolnici, kojom se želi podići svijest o važnosti humanizacije bolničkog liječenja djece.  Akcija završava u petak, na sam rođendan HRT-a posebnom emisijom na 1. programu HTV-a u 20 sati za vrijeme koje će se skupljat novac za nabavku sklopivih kreveta da bi roditelji mogli boraviti s djecom u bolnici tijekom liječenja.

U emisiji će se brojne poznate osobe iz javnog života Hrvatske javljati na humanitarni broj telefona 060 9005 (6,25 kn po pozivu, PDV uključen), stručnjaci, liječnici i volonteri pričat će o svojim iskustvima, sudjelovat će i djeca crtajući i gradeći od kockica idealnu bolnicu a u glazbenom programu nastupit će stare, ali i nove glazbene zvijezde.

Te nove glazbene zvijezde dolaze nam iz popularnog The Voicea: Nina Kraljić, Mateo Resman, Marin Jurić Ćivro, Jure Brkljača, Alen Bićević, Ema Gagro i Ana Opačak.  Njima će se pridružiti i provjerena imena hrvatske glazbene scene: Jacques Houdek, Tony Cetinski, Petar Grašo, Vanna, Ivana Kindl.

U emisiji Dobro jutro, Hrvatska gostovale su prof.dr.sc. Aida Salihagić Kadić, Predsjednica Saveza društva naša djeca Hrvatske i Milka Valpotić, Glavna sestra u Klaićevoj bolnici i govorile više o akciji Za osmijeh djeteta, koja traj još od 1999. 

Ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska za cijeli tjedan pripremila je reportaže o akciji i važnosti boravka roditelja uz dijete.

Prva emitirana reportaža je o 'Srebrnjaku zlatnoga sjaja' - dječjoj bolnici koja je prva u Hrvatskoj ponijela titulu Bolnica prijatelj djece, i priča o liječenju petomjesečnog dječaka Bora koji je u toj bolnici  proveo gotovo 2 mjeseca i uz kojega su u svakom trenutku mogli biti njegovi najbliži.

Mali Bor obolio je 3 tjedna nakon rođenja, visoka temperatura bez drugih simptoma dovela je njega i majku Mirtu Petrinjak u Zaraznu bolnicu, gdje su proveli 5 tjedana, a nakon toga upućeni su u zagrebačku dječju bolnicu Srebrnjak. Bolnicu koja i svakoga dana opravdava naziv Bolnica prijatelj djece - prva s tom uglednom titulom u Hrvatskoj. Iako, mogla bi ponijeti i titulu bolnica prijatelj roditelja. Mi smo shvatili da je najveće zadovoljstvo i roditelja i djece kad ostane sa svojim djetetom i kad vidi sve procedure kojima je dijete izloženo. Možemo reći da uz roditelja, uz njegovu skrb, hranjenje, oblačenje, podršku skraćujemo broj dana liječenja, jer roditelji pomažu izlječenju naših pacijenata, ističe Boro Nogalo, ravnatelj dječje bolnice Srebrnjak. Svi zaposleni od portira i spremačica do liječnika pomažu u liječenju ponosno govori ravnatelj ove bolnice. ali i dodaje da tako daju i 300 posto sebe. Zato imaju vojsku zadovoljnih pacijenata. Bolnica je organizirana kao igraonica, na svakom odjelu ima igračaka, videa, kompjutor, tako da se djeca ovdje druže, a idu i u školu.

Obitelji Petrinjak je ovako organizirana bolnica bila pravi melem za njihove rane. Mogućnost da budu sa svojim dječakom koristili su maksimalno, pazeći da svojoj kćeri ne uskrate roditeljsku pažnju. Pozivi i dolasci u bilo koje vrijeme, kao i ostanci koliko žele bili su im dopušteni. Nakon 70 dana u bolnici mogli s Borom zaspati u svojem domu. Bolnica im je ipak na kraju ostala u lijepom sjećanju, a susret s njezinim osobljem budi osjećaje i zahvalnost jer su bili tu kad je bilo najpotrebnije.