Skup za slobodu izbora cijepljenja

Na Trgu Francuske Republike u Zagrebu prosvjedovali su roditelji koji se protive cijepljenju djece. Smatraju da im se zakonskom obvezom cijepljenja oduzima pravo na izbor.

Žale da su diskriminirani, jer ne mogu upisati dijete u vrtić, ako nije cijepljeno. Boje se da bi njihova djeca zbog cijepljenja mogla oboljeti od autizma, multiple skleroze, dječje paralize. Na prosvjedu su pročitali pismo majke koja tvrdi da zbog cjepiva ima sina s invaliditetom.

Liječnici, s druge strane, upozoravaju da se djeca moraju cijepiti jer bi inače mogle izbiti epidemije. Liječnik Darko Richter ponavlja da se djeca moraju cijepiti. Upozorava da bi odbijanje cijepljenja moglo dovesti do vraćanja bolesti, koje su bile iskorijenjene.

Ustavni je sud još prije godinu dana riješio pitanje cijepljenja djece uz poruku da je pravo djeteta na zdravlje više od prava roditelja na izbor.

Okupljanje će se istodobno održati i u Ljubljani, Dubrovniku, Nišu, Novom sadu, Jagodini, Plovdivu, Skopju i Podgorici.

U emisiji Dobro jutro, Hrvatska gostovale su članice Hrvatske udruge za prava pacijenata dr. Ivana Delaš i Barbara Kraš Kedmenec. Zalažu za pravo na odlučivanje i izbor o cijepljenju. Ispričale su vlastita iskustva sa cijepljenjem svoje djece te objasnile zašto pravo izbora na cijepljenje smatraju osnovnim ljudskim pravom.