Povijest jedne obitelji zapisana u vrtu

Ima jedan kutinski vrt koji je do sada dobio tridesetak nagrada za najljepše uređeni zeleni kutak. No nije samo vrt zanimljiv nego i kuća koju okružuje, jedna je od najstarijih u tom gradu. Ekipa Dobrog jutra zavirila je u vrt i razgovarala s vlasnicom, gospođom Vlastom Tovornik Pazdera.

 
Šetnja kroz vrtove gospođe Vlaste više je od meditativnog doživljaja koji stvaraju mnogobrojne cvjetnice, zeleni travnjaci, cvrkut jutarnjih ptica... Šetnja je to kroz povijest jedne obitelji, kroz uspomene vezane uz kuću, koja je vrijedno arhitektonsko zdanje u središtu Kutine. Staro više od 200 godina.

Otac gospođe Vlaste, kupio je kuću 1919. od obitelji Degen. U prizemlju je bila ordinacija, a na katu se stanovalo. Bio je jedini liječnik u kotaru Kutina. Tada je ovo bilo seljačko gospodarstvo, s domaćim životinjama, povrtnjakom, pčelinjakom, ali i pravi mali cvjetni raj. Kao veliki botaničar otac je gospođu Vlastu odmalena učio u šetnji vrtom nazive biljaka – latinske, njemačke, češke i hrvatske. A biljke koje je sadio u vrtu naručivao je iz cijeloga svijeta.

Brigu o vrtu preuzela je majka, a potom gospođa Vlasta, kojoj danas pomaže nećakinja Emilija Mišljenović Pazdera. I to vrlo uspješno! Osvajale su čak dvadeset i osam nagrada za najljepše uređeni vrt! Nagrade i danas pristižu, na zadovoljstvo gospođe Vlaste i njezine nećakinje koje zajednički uređuju ovu divnu oazu. Vlasta je cijeli radni vijek provela u Austriji, no uvijek je ovo mjesto doživljavala kao jedini istinski dom, u koji se zaljubio i njezin muž, pa su iz ljeta u ljeto renovirali ovu kuću pokraj koje se često zaustave slučajni prolaznici ili turisti misleći da je muzej. Bilo bi lijepo kada bi grad mogao kupiti ovu kuću, da se održi i pretvori u etnografski muzej, želja je gospođe Vlaste.

Unatoč devetom desetljeću života, gospođa Vlasta još vrtlari. Svaki dan pomazi gotovo svaki cvijet u svojem vrtu. U dijelu godine kada živi u Austriji o kući i vrtovima brine se njezina nećakinja Emilija, na isti način zaljubljena u prirodu i obiteljsku povijest, a ovu kuća i vrt smatra svojim domom.

Svakodnevni rituali uz kavu i kolače u njihovu vrtu - prava su svečanost. A kada vrućine zapeku, ništa ne može osvježiti i povratiti snagu kao voda iz dvorišnog bunara. Svaki detalj ovog posebnog mjesta, uređenog s mnogo ljubavi, ima svoju priču i posebno značenje. I teta i nećakinja s radošću čekaju novo preodijevanje boja u vrtu.