Lutkarica Kruna

Sjećate li se svoje prve lutke? Čuvate li ju i danas? Junakinja naše priče cijeli život izrađuje i čuva zanimljive lutke i stvara neobične priče, kako za djecu tako i za odrasle.

Kruna Tarle redateljica je i likovna umjetnica. Za razliku od većine djevojčica koje su lutke u određenom životnom razdoblju spremile u ormar i zaboravile, ona je i dalje vezana za njih. Ljubav prema osmišljavanju i izradi lutaka obilježi će veći dio njezina života.

Katkad joj tekst posluži kao inspiracija za novi lik, ali često najprije nastane lutka koja svojom pojavom iznjedri novu priču za kazališnu prestavu.

Ova umjetnica često drži lutkarsko-likovne radionice u Centru mladih Ribnjak na kojima razne pedagoge, studente i druge umjetnike uči sve o izradi lutaka.

Kruna izrađuje lutke u svim veličinama i od svih mogućih materijala. Jedne su rezultat bujne mašte, a druge su nastale prema liku stvarnih ljudi.

Najčešća inspiracija za stvaralaštvo su joj djeca i njihov, pod navodnicima, neracionalan pogled na svijet. Kruna smatra kako najveća umjetnička djela nastaju ako umjetnik cijeli život ostane dijete. Radost, spontanost i iskrenost osobine su koje ne smijemo zaboraviti. Igra i maštanje i odrasle ljude čine kreativnim i sretnim bićima.