19. Državno natjecanje mladih Hrvatskog crvenog križa

Središnji događaj Tjedna Crvenog križa, koji je započeo obilježavanjem Svjetskog dana Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, veliko je, 19. Državno natjecanje mladih HCK u Splitu.

Natječe se 120 mladih iz cijele Hrvatske, 60 osnovnoškolaca i 60 srednjoškolaca, u kategorijama teorijskog znanja o Crvenom križu, međunarodnom humanitarnom pravu i ljudskim pravima te u teorijskoj i praktičnoj kategoriji o poznavanju i pružanju prve pomoći.

Natjecanje je otvoreno prigodnim programom u 10 sati u parku Sustipan. Otvorenju je prethodio veliki svečani mimohod koji je u 9 sati krenuo s Prokurativa pa do parka Sustipan, a u njemu su sudjelovali svi natjecatelji, njihovi mentori, djelatnici i volonteri Hrvatskog Crvenog križa. Samo natjecanje započelo je u 10.30 u parku Sustipan.

Tijekom cijeloga dana na splitskoj rivi održava se HCK smotra u sklopu koje su prikazane aktivnosti Hrvatskog Crvenog križa. Postavljeno je sedam punktova u povodu sedam načela Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca s obzirom na to da se ove godine obilježava 50. obljetnica sedam temeljnih načela prema kojima Crveni križ djeluje. Građani su tako, među ostalim, imali prilike upoznati osnove prve pomoći, mogli izmjeriti tlak i šećer u krvi, ali i doznati nešto više o temi trgovanja ljudima.

Usto, na splitskoj rivi su održane i dvije vrlo atraktivne pokazne vježbe spašavanja života na vodi koje je izveo interventni tim Hrvatskog Crvenog križa.