Izložba Đure Sedera otvorena u Modernoj galeriji

Retrospektivna izložba istaknutog hrvatskog slikara Đure Sedera, koji je na domaćoj likovnoj sceni prisutan više od šezdeset godina, otvorena je u u Modernoj galeriji.

Izloženo je oko 150 ulja na platnu, radova na papiru i grafika, nastalih od 1953. godine, radova nastalih po završetku zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti do najnovijih radova tog još uvijek iznimno aktivnog umjetnika.
Premda je Seder u povijesti hrvatske likovne umjetnosti ocijenjen kao jedan od najvažnijih slikara moderne, postmoderne i suvremene umjetnosti, izložba u Modernoj galeriji njegova je prva cjelovita retrospektiva, a zamišljena je kao intimna ispovjedna forma u svim stvaralačkim razdobljima.

U deset dvorana izložbenog prostora postav donosi, među ostalim, njegove antologijske radove iz vremena djelovanja u grupi Gorgona, manje poznate lucidne 'magritovske' slike, rijetko izlagane crteže, slike kojima progovara o svom odnosu s onime što smatra božanskim i autoironične autoportrete.

Autor izložbe Željko Marciuš objasnio je kako postav posjetiteljima pristupa u kojemu se sluša, osjeća i doživljava. Sedera ponajprije predstavljamo kao slikara po sebi i u sebi, a na izložbi smo sublimirali više od tisuću djela između kojih smo birali i upravo je zato ona potpuna i cjelovita, dodao je.

Dugo živim, a ovo što je prikazano na izložbi samo je jedan izbor od svega što sam u životu radio, rekao je 87-godišnji umjetnik na otvorenju u Modernoj galeriji, gdje je dolazio još kao mladić, a kasnije i kao profesor s Akademije likovnih umjetnosti, dovodeći studente da izučavaju hrvatsko slikarstvo.