Sve što ste htjeli znati o životu astronauta, doznajte iz prve ruke

Američka astronautkinja Marsha Ivins boravit će Hrvatskoj od 11. do 18. svibnja. U sklopu svog drugog boravka ovdje održat će predavanja u Korenici, Rijeci, Višnjanu, Varaždinu, Zagrebu i Osijeku.

Marsha Ivins jedna je od tek pedesetak žena koje su od 1963. do danas sudjelovale u svemirskim misijama i jedna od petstotinjak astronauta uopće koji su iskusili taj doživljaj. U program obuke za svemirski program NASA-e prijavila se 1984. godine, a nakon petogodišnje obuke i službeno je postala astronautkinja. Marsha je jedna od četrdesetak američkih astronautkinja koje su sudjelovale u svemirskim misijama. U razdoblju od 11 godina sudjelovala je na pet letova američkog space shuttlea, provevši ukupno 55 dana u svemiru, od čega je njezin najdulji neprekidni boravak u orbiti oko Zemlje trajao 14 dana.

Nakon karijere astronautkinje Marsha drži popularna predavanja o životu astronauta u svemiru te publiku oduševljava fotografijama i video isječcima o jelu, spavanju i ostalim aspektima života u bestežinskom stanju. Predavanja, koja će održati i kod nas,  prilagođena su široj publici.