Predstavom 'Izlaz' poslali poruku 'i mi samo ljudi'

Zagrebačka udruga Ludruga već više od dvije godine pomaže izvaninstitucionalnim metodama ljudima s psihičkim poteškoćama. Dramski pristup u liječenju, kažu, pokazuje značajne rezultate.

Uključili su se u međunarodni projekt Plave priče u kojem na destigmatizaciji psihičkih bolesnika sudjeluju još dvije udruge - Feniks iz BiH i Duša iz Srbije. Krajem travnja u zagrebačkom Centru za kulturu Trešnjevka članovi triju udruga, glumci i volonteri su predstavom Izlaz poslali poruku da su i oni samo ljudi.

U Centru za kulturu Trešnjevka potkraj travnja odigrala se predstava pod nazivom Izlaz. Izlaz iz stigme koju društvo nameće ljudima s psihičkim tegobama tražili su članovi triju udruga za promicanje mentalnog zdravlja iz tri susjedne države - Ludruge iz Hrvatske, Feniksa iz BiH i Duše iz Srbije. Tri su i teme projekta Plave priče: osama, izlaz i kaos. Svaka tema bila je jedna radionica iz koje je proizašla predstava.

Prva radionica Osama je osmišljena u Beogradu. Druga je radionica Izlaz. Kaos će se odigrati u Tuzli. A sve tri radionice bit će ujedinjene u veliku predstavu koja će biti prezentirana u rujnu na međunarodnom festivalu Bitef. Kulturni centar na Trešnjevci otvoren je već nekoliko godina za projekte koji promiču prava osoba s nekim oblikom teškoća.

Članovi tuzlanske i zagrebačke udruge prvi su put sudjelovali u ovakvoj predstavi. Iako Ludruga kroz svoj projekt Pola sata u tuđim cipelama već primjenjuje dramaturški pristup u pomoći ljudima koji pate od psihičkih tegoba. Ti ljudi, kako ih se u predstavi naziva, ne bi trebali biti izdvajani iz društva.