'Međunarodna školska partnerstva' u Čakovcu

Učenici najveće osnovnoškolske ustanove u Međimurju, čakovečke Prve osnovne, danas slave Dan Europe. S njima su  gosti iz sedam europskih zemalja koji će na devet štandova predstaviti svoje posebnosti i pokazati svoje narodne nošnje.

U toj je školi u tijeku projekt iz Erazmusa Međunarodna školska partnerstva. Razumijevanje i povezivanje glavni je cilj projekta. Naši su učenici već bili na takvoj razmjeni u Italiji a sada je 60-ak učenika i učitelja k nama stiglo iz sedam zemalja.

Stigli su nam gosti iz Poljske, Španjolske, Italije, Grčke, Turske, Bugarske i Rumunjske. Tema ovog susreta je ekologija pa smo za naše goste pripremili 20-tak radionica te tematike, rekla je Ivana Ružić, koordinatorica za Hrvatsku.

Tako izrađuju starinske igračke od prirodnih materijala, od gradskoj djeci egzotične - komušine. Još uče o posebnostima: igraju međimurske tradicijske igre i plešu narodne plesove.

Vrlo je lako plesati ove plesove, slični su bugarskim. Sretan sam što sam ovdje, što plešemo u vašoj zemlji, kaže Semo Semov iz Bugarske. To je novo iskustvo, upoznajem ljude i nove prijatelje. Ovo je lijepo mjesto. Poput mojeg je grada, znate, ustvrdio je Manfred Sacoci iz Rumunjske.

Čakovcem su oduševljeni i glavni partneri u projektu, učenici i nastavnici iz istanbulske škole. Manje je i čistije. Volim svjež zrak, ovdje nema buke, nema industrije ni visokih zgrada. Sviđa nam se vrijeme i ljudi, rekla je Elif Aslan, koordinatorica projekta iz Turske.

Projekt obuhvaća posjete svim školama koje u njemu sudjeluju.