Novi život udahnut prvoj hrvatskoj operi

Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a uz vrsne soliste, donose istinski raritet: nakon deset godina, ponovno će se čuti prva hrvatska opera, Ljubav i zloba Vatroslava Lisinskog, i to u cjelovitoj i koncertnoj izvedbi pod vodstvom Mladena Tarbuka u četvrtak, 7. travnja u KD Vatroslava Lisinskog u ciklusu Kanconijer.
Kao solisti nastupaju: od 2011. godine članica Državne opere u Berlinu, sopranistica Evelin Novak, solist Opere HNK-a u Zagrebu, tenor Domagoj Dorotić, mladi, sve traženiji bariton Leon Košavić, te naš proslavljeni bas-bariton Giorgio Surian, uz tenora Marija Bokuna i baritona Stefana Suriana.Prva hrvatska opera 'Ljubav i zloba' Vatroslava Lisinskog u ciklusu Kanconijer

Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a koncertno će izvesti operu i to u njezinoj izvornoj verziji koju nitko od nas danas ne poznaje, jer je opera u ovom obliku zaživjela samo jednom,  na praizvedbi 1847. Dirigirati Mladen Tarbuk ujedno je i priredio novo kritičko izdanje partiture na temelju rukopisa koji je bio u jezivom stanju, jer su mnogi dirigenti i skladatelji tijekom stoljeća i pol intervenirali u djelo: križali, precrtavali, mijenjali i pojednostavnjivali original.

O tome kako je pripremao kritičku verzije partiture opere te kako teku zadnje pripreme za koncert govorili su u emisiji Dobro jutro, Hrvatska dirigent Mladen Tarbuk, tenor Domagoj Dorotić i mladi bariton Leon Košavić.

Nakon žive izvedbe u planu je studijsko tonsko snimanje opere i njezina objava na CD-u što će biti prvo diskografsko izdanje Ljubavi i zlobe.

Izravni prijenos koncerta pratite na Trećem programu Hrvatskoga radija.