Uđite u vilinski svijet

Vjerujete li u vile, vilenjake, patuljke? Jasmina Gudić, ne samo da u njih vjeruje, nego vilinski svijet izrađuje i u njemu već godinama živi.

U središtu Zagreba među sivim zgradama postoji jedan posve drukčiji svijet. Vilinski svijet. Onaj koji već godinama stvara Jasmina Gudić. Rijetki su ti koji ga mogu vidjeti. Vilinski svijet može vidjeti samo onaj koji vjeruje u njega i koji ima veliko srce. Uglavnom je u mašti - to je sigurno. I u srcu.

Jasmina je godinama izrađivala lutke, no nakon susreta s jednom knjigom džepnog formata počela je raditi baš vilinski svijet. Stanovnici mojeg vilinskog svijeta su vile, vilenjaci, sve vrste patuljaka, jednim imenom mali ljudi.

Napravila je Jasmina 60-ak lutaka, ponešto iz mašte, ponešto iz sjećanja, ponešto iz filmova, ali svaka ima svoj karakter. Svaka je posebna, drukčija. Goblini su zločesti, zli, podvaljuju, oblače se u crno... Vile su nježne, male, u njihovom svijetu je vječno ljeto. Patuljci su jako slični nama. Oni su kao ljudi samo mali. Imaju i krevetiće i stolce, čak sam i toalet napravila za patuljke.

Jasmina kaže da njene lutke nisu igračke, ali se može s njima i igrati, razgovarati. Ona s njima razgovara već i kada ih izrađuje, a to radi isključivo rukom od svih vrsta materijala – tekstila, kože, vune… Za svoj vilinski svijet Jasmina izrađuje sve sama, kompletnu opremu od glave do pete.

Glavni ljubitelji njenih lutaka su, kaže, djeca. Djeca su divna, djeca ih obožavaju, imaju strahopoštovanje prema tim lutkama, za razliku od odraslih koji uopće ne mare. I dodaje, stvarni, realni svijet ne mogu odvojit od vilinskog svijeta, jer tko jednom uđe u vilinski svijet –bilo u mašti, bilo u prirodi zamišljajući – teško ga razdvaja od realnog.