Rajna Braš - trinaestogodišnja pjesnikinja velika srca

Iako nemaju poluge moći, i djeca mogu utjecati na svijet da bude bolji. Tako razmišlja Rajna Braš, učenica Osnovne škole Matka Laginje u  Zagrebu. Ovoj nadarenoj djevojčici volontiranje je način života, a poezija najveća ljubav.

Ima samo trinaest godina. I već prvu zbirku poezije, mnogobrojne nagrade i  priznanja. Prva nagrada na natječaju 'Oboji svijet šarenim bojama tolerancije' samo je jedna od njih. Oni koji je dobro poznaju opisat će je u šimićevskom stilu - ona je pravo čuđenje u svijetu. Kamo god krene, vidi razlog za pjesmu, priču...

To je jedna od mojih strasti od kada sam bila mala. Ova se knjiga počela formirati od mog 4. razreda, od moje desete godine, ali još prije toga ja sam imala veliku ljubav prema literaturi, književnosti, objašnjava Rajna. 

Njezina majka Marijana otkriva lakoću kojom nastaju Rajnine pjesme. Prošle godine dok smo bili na moru u sat vremena je nastalo 20 pjesama, a autobusu 20. To samo negdje nestaje, ja mislim da se negdje izgubilo tisuću pjesama a ja sam uspjela skupit 100. Moj zadatak je da lovim papiriće i sačuvam ono što ona neće poderati, kaže.

I Rajnina profesorica hrvatskoga jezika Rajka Međumorac odmah je u njoj prepoznala nešto posebno i dragocjeno. Kao mentorica prati je na literarnim natjecanjima, daje savjete, ohrabruje. Njezine pjesme vrlo su teške, tematika je ponekad kao da je proživjela već jedan život i kao da se sad rodila pa piše ono što je možda stekla u nekakvom svom ranijem životu. Mislim da je njezina mašta i njezin svijet bezgranični, ističe profesorica.

Rajna je posebno osjetljiva na nepravdu. Pomno prati, analizira razne fenomene našeg vremena i reagira na svoj način. Ona je dijete koje je samo napisalo pismo Haškom sudu, dopise za neke druge međunarodne institucije u kojima ona želi braniti one koji su obespravljeni, priča ponosna majka.

Svoju poeziju često čita stradalnicima Domovinskog rata, onima koji se bore s teškom bolesti, a posebno djeci u bolnicama. Već sada ima viziju čime bi se voljela baviti u životu.

Ja sam se uvijek htjela baviti psihologijom i najvažnije mi je da se bavim humanitarnim akcijama i da pomažem u bilo kojem smislu. Meni su za poečatak  litaretura i pisanje bili jedan način da pomažem, naravno da to nije puno, ali vjerujem da je to jedan način kako mogu pomoći, iskazati svoju ljubav prema drugima, objašnjava mala pjesnikinja velika srca.

Poezija je Rajnin način komunikacije, sazrijevanja, povezivanja s drugim ljudima. Dan u kojem se rodi pjesma dobar je dan, njezin je dan...Pjesma je način otkrivanja i drugih umjetnosti, na primjer likovne, pa je tako spontano sama ilustrirala svoju prvu zbirku poezije.