Razmjenom sjemena i presadnica čuvamo autohtone sorte

Ljubitelji zdrave hrane, ali i zdravog načina života sve se više okreću sadnji domaćih autohtonih sorti povrća. Zato je i razmjena presadnica, u organizaciji Savjetodavne službe Požeško-slavonske županije, pobudila veliko zanimanje  povrtlara - i profesionalaca, i hobista.

Na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Trudi i Stjepana Boršoša našlo se nekoliko stotina vrsta presadnica povrća i začinskog bilja. Najviše je bilo ipak rajčica, jer ova obitelj, koja se doselila iz Švicarske, ima više od tisuću vrsta njezina sjemena.

I dok jedni u vrtovima sade rajčice, grah, ljute papričice ili tikvice, drugi su očarani mirisima začinskog bilja. Kako bi cijelu godinu koristili začinsko bilje iz vlastita vrta, obitelj Milinčević priprema i začinsku sol. Nasjecka se bilje, stavi sol, ostavi 48 sati da se sokovi upiju i onda se smjesa suši, ljeti na suncu.

Iako i u Novoj Gradiški već godinama organiziraju razmjenu sjemena, presadnica ili kako ih neki nazivaju flanaca, u Požegu redovito dolaze članovi tamošnje udruge Živa zemlja. Treže sorte koje se ne mogu naći na tržnicama i poljoprivrednim apotekama. Na taj način čuvaju biološku raznolikost.