Esad Ribić - ilustrator novog Marvelova projekta Secret Wars

Ljubitelji stripa diljem svijeta s nestrpljenjem očekuju sredinu svibnja zato što je za tada najavljen novi projekt iz Marvelove kreativne radionice. Riječ je o do sada najvažnijem projektu, jer bi on mogao biti prava prekretnica u svijetu stripa. A čast da ilustrira novu generaciju strip heroja pripala je našem najuspješnijem strip crtaču Esadu Ribiću.

Esad Ribić je strastveni bubnjar, i dalo bi se o tome još štošta reći, ali pustimo sad ovu njegovu strast, i posvetimo se onoj zbog koje smo došli k njemu u Zaprešić - stripovi. Ipak su oni ti zbog kojih se ovih dana ponovno govori o našem najuspješnijem crtaču stripa. Zašto? Zato jer je upravo Esad Ribić ilustrator novog Marvelova projekta Secret Wars

Do suradnje na tom projektu Secret Wars je došlo tako da smo ja i taj scenarist J. Hickman prije nekoliko godina radili projekt koji se zvao Ult. Njemu se jako dopalo to što sam ja radio i kad se u Marvelu počelo pričati da će Hickman pisati taj novi projekt on htio da ja radim s njim, priča Esad.

Ono što Esada izdvaja od većine strip-crtača jest da strip oslikava  ručno. Kompjutor, kaže, koristi tek u nuždi, kad stisnu rokovi. Umjetnička sloboda dana mu je i na ovom projektu.

Za one neupućene u svijet stripa - riječ je o nastavku Marvelove knjige stripova iz '84. u kojoj su okupljeni svima nam poznati heroji: Iron Man, Spider Man, X-Man i tako dalje. Neki kažu da je to  najvažniji Marvelov projekt u posljednjih 30-ak godina.

Na internetu se trenutačno vode rasprave je li to nešto najbolje ili najgore što je Marvel napravio. Ostaje nam još malo se strpjeti pa vidjeti je li ova priča početak svojevrsne nove strip ere o kojoj će pričati generacije stripoljubaca u cijelom svijetu. I tako u povijesti stripa ostati zabilježeno da su neki od najpoznatijih junaka nastali upravo u lijepoj našoj Hrvatskoj, ovdje u kreativnom Esadovom kutku u Zaprešiću.

Prije nego li iziđe prvi, od najavljenih 12 brojeva, evo materijala da sami donesete procjenu  -  vrijedi li takva promjena ili će biti 'piši kući propalo'