Učinite život s astmom jednostavnijim i lakšim

Svakog prvog utorka u svibnju diljem svijeta, u organizaciji Globalne inicijative za astmu, obilježava se Svjetski dan astme.

Astma je kronična opstruktivna upalna bolest dišnih puteva. Karakterizira je pojačana reaktivnost bronhija na različite podražaje. Javlja se u epizodama, tj. akutna pogoršanja bolesti izmjenjuju se periodima u kojima nema simptoma astme. Do napada dolazi pri pogoršanju upale, obično jer je u neposrednoj okolini prisutan neki uzročnik.

Procjenjuje se da u svijetu od astme boluje oko 235 milijuna ljudi. No nisu samo oni pogođeni bolešću, život s astmatičarem pravi je izazov za sve ukućane. Evo što možete učiniti kako biste njima i sebi život s astmom učinili što lakšim i jednostavnijim:

1. Upoznajte se s lijekovima i pomagalima koje astmatičar mora uzimati te procedurama u slučaju napada.
2. Lijekove i pomagala uvijek držite na dohvat ruke.
3. Nabavite mjerač vršnog protoka zraka, uređaj koji mjeri plućnu funkciju i neophodan je u kući svakog astmatičara. Naučite tehnike opuštanja uz kontrolirano disanje trbuhom.
4. Kućne ljubimce, mačke i pse, držite izvan kuće ili barem izvan spavaćih soba.
5. Identificirajte koji alergeni potiču napade te izbjegavajte kontakt s njima. Poznato je da su najčešći 'okidači' prašina, plijesan, 'perut' kućnih ljubimaca, duhanski dim te razna onečišćenja zraka. Također određene namirnice mogu uzrokovati napade kod pojedinih astmatičara.
6. Održavajte dom čistim. Iako je teško kontrolirati sve moguće alergene koji izazivaju napade astme, čisto okruženje može pomoći. Evo nekoliko savjeta:
- Uklonite tepihe i koristiti pločice, drvo ili laminat, ako je moguće. S njih je lakše ukloniti prašinu.
- Usisavajte i ribajte podove jednom ili dva puta tjedno. Obavezno koristite HEPA filtere i redovito ih mijenjajte.
- Provedite deratizaciju ako imate žohare ili glodavce.
- Perite posteljinu i plišane igračke jednom tjedno u vrućoj vodi.
- Koristite antialergijsku posteljinu, jastuke i madrace.
- Nemojte dopustiti pušenje u svom domu.
7. Pomognite im u održavanju zdrave težine. Pretilost je povezana sa simptomima astme i povećanog rizika od hospitalizacije.
8. Poduzmite mjere opreza kad osoba s astmom vježba. Obavezno razgovarajte s liječnikom o svim rizicima. 
9. Izbjegavajte ovlaživače zraka. Vlažnost zraka u kući treba biti između 30 i 50 posto.
10. Kuhajte kod kuće. Upoznajte namirnice koje mogu izazvati astmatične napade kod vašeg ukućanina te osmislite raznovrsna i ukusna jela bez tih namirnica. 

'Dišite s Astmom', ovogodišnji je slogan tradicionalnog obilježavanja Svjetskog dana astme. Tim povodom u emisiji Dobro jutro, Hrvatska gostovali su dr. Boro Nogalo, ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak i Vlasta Krešić, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo: