Provokativna scenska igra Alexandera Vantournhouta

U prvoj ovogodišnjoj besplatnoj prezentaciji Festivala novog cirkusa u zagrebačkoj Sceni Travno večeras u 20 sati belgijski će cirkuski umjetnik i plesač Aleksander Vantournhout pokazati svoju provokativnu scensku igru.

Alexander Vantournhout ima samo 26 godina, a već predaje na sveučilištu i surađuje s ponajboljim svjetskim umjetnicima. U novoj predstavi spojio je svoje cirkuske i plesne vještine. 

Naziv predstave je Aneckxsander u čijem se imenu krije riječ neck, tj., vrat, a referira se na njegov neobično dugački vrat. Autoironični naslov skriva zlobnu šalu koju je mladome izvođaču svojedobno dobacio kolega te ga potaknuo na studiju vlastitog tijela i percepcije.

U jednoj predstavi gdje ogoljuje samog sebe, zapravo pokazuje ljudsko tijelo s kojim se i mi možemo identificirati kao ljudi sa manama i vrlinama, ističe ravnatelj Festivala novog cirkusa Ivan Kralj.

U svojoj predstavi Alexsander briše sve kulturološke znakove i ostaje ogoljen psihički i fizički. Ljude u publici  navodi da promatrajući njega analiziraju svoje tijelo i suoče se s vlastitim nedostacima. U procesu istraživanja mijenjat će vam se percepcija vlastitog tijela i bića. Gledajući predstavu, postat ćete svjesniji samih sebe i onoga što drugi vide gledajući vas.

Želite li zaviriti u Alexanderov umjetnički svijet, dobrodošli ste večeras u Kulturnom centru Travno u 20 sati. Ulaz je besplatan.