Sven Harambašić - uspješni samouki dizajner

Svi smo barem jednom u životu poželjeli pokrenuti vlastiti posao. Ideja zasigurno imate mnogo, ali imate li hrabrosti? Sven Harambašić je u 20-toj godini odlučio proučiti dizajn, baviti se s onime što ga ineteresira i postati sam svoj šef.

Iz rodne Petrinje Sven se u Zagreb doselio zbog obrazovanja. Završio je ekonomiju, ali nikada nije tražio posao u struci. Zanimljivo je kako  ga je dizajn zaineresirao tek prije 4 godine i od tada ga je odlučio sam istraživati i učiti.

Nemam formalno obrazovanje u tom području, sam sam učio kroz Internet i knjige, priča Sven. Počelo je s fotografijom i modnim dizajnom, kasnije se proširilo na modni dio i odjeću. Taj dio je najviše etabliran od svega.

Nakon što je dizajnirao prvu majicu, iskoristio je i znanje iz ekonomije. Odlučio je sam reklamirati i prodavati svoje proizvode. Dogovarao je sastanke, pokrenuo i kreirao internetsku stranicu. Trošak - minimalan.

Smatram da je bilo dosta jednostavno. Prvi trošak je za web stranicu kada sam smatrao da imam dosta sadržaja za objaviti, objašnjava Sven. U prosjeku je to za moje potrebe manje od 200kn godišnje.
Ubrzo nakon izrade internetske stranice zanimanje za njegovu dizajnersku odjeću raste. Prvo poznatije lice koje je imalo doticaj s mojim sadržajem je Gobac. Zadnju kolekciju je nosio Ivan Dečak iz grupe Vatra, ponosno priča samouki dizajner.

Obzirom na to kako još vlada mišljenje da je jedino državni posao dobar i siguran, zanimalo nas je što Sven poručuje onima koji sanjaju o vlastitom poslu. Smatram ako žele raditi ono što vole, trebaju se usuditi, nemaju što izgubiti, poručio je mladi poduzetnik.

Ako je istina da sreća prati hrabre, Svena u budućnosti čeka zavidna poslovna karijera.