Pag, Cres i Brač branili janjetinu svojih otoka

Čija je janjetina najbolja? Jedni će reći paška, drugi creska, treći bračka... Ta dugo prisutna dvojba pokušala se odgonetnuti u Cresu. Vrsni kuhari s ta tri otoka nastojali su pridobiti nepca i stručnog žirija i gostiju kojima su pripremali specijalitete od janjetine.

Opojni mirisi trava šire se ovih dana otokom Cresom. Za ispašu ovaca prava balagodat. Ma gdje to ima, kaže Petar Sekulić. I zato se s creskom janjetinom, tvrdi on, ne može mjeriti ni jedna na svijetu. Okus je poseban. Sve ide na račun toga da jedu bilje, samoniklo i ljekovito.

No, slčne adute imaju i na Pagu i Braču. Stoga su se kuhari koji su branili janjetinu svojih otoka, itekako trudili osvojiti nepca i žirija i gostiju.

Kad se sve zbrojilo, gosti su najboljom proglasili cresku janjetinu. Žiri je iste bodove dao creskoj i bračkoj, te tek pola boda manje paškoj janjetini. No,  i tako nije bilo najvažnije pobijediti.

Organizatori natjecanja vjeruju da će im se iduće godine pridružiti kolege i s drugih otoka. I tako cijelom svijetu pokazati i dokazati da nema janjetine do one s hrvatskih otoka.