Uloviti pticu fotoaparatom

Proputovala je 60-ak zemalja i bila na svim kontinentima osim na Antarktici. Logorovala je u delti rijeke Okavango uz riku lavova, sprijateljila se s jednim nilskim konjem, ali i imala bliski susret s lavom. Putovanja i fotografiranje ptica njezina su najveća ljubav. Upoznajte Davorku Kitonić.
S naprtnjačom na leđima, fotoaparatom u jednoj i dalekozorom u drugoj ruci, Davorki Kitonić većina putovanja izgleda baš tako. A kamo će krenuti? Odgovor je samo jedan  - onamo gdje su ptice.
Davorka živi u dolini rijeke Neretve, bogate pticama selicama, ali i stanaricama. Pa zapravo i ne čudi da se počela baviti snimanjem ptica koje je ubrzo preraslo u prebrojavanje. Nakon domaćih ptica, zainteresirala se one u Africi, pa u Americi, Australiji… I malo pomalo prošla, u potrazi za pticama, gotovo cijelu Zemlju.
U njezinoj je kolekciji danas više od dvije tisuće vrsta ptica. Nekada se divila ornitolozima kako iz prve prepoznaju o kojoj se ptici radi, ali  s vremenom sam  i ja uspjela na taj način promatrati ptice. Jednostavno trening, dugogodišnji trening i proučavanje literature, enciklopedija - sve kako bi bila što spremnija za ono što je čeka.
Svako novo putovanje za Davorku znači novi izazovi i avanture. Mislim da je to zov divljine. Čovjek se tako rodi. Ono što je vidjela i doživjela u gotovo 15 godina lutanja svijetom, većina nas gledala je samo u filmovima. Pejzaži južne Afrike i Madagaskara, kanjoni Sjeverne, bogatstvo nošnji Južne Amerike, samo su djelić onoga što joj se urezalo u pamćenje i o čemu često govori na putopisnim predavanjima.
Zanimljivi ljudi i njihovi običaji, bogatstvo flore i faune, ljepota krajolika koja ostavlja bez daha Davorku pokreću i tjeraju na put, no prva i najveća ljubav ipak ostaju ptice.