50 godina Grožnjan je grad umjetnosti i umjetnika

Grožnjan na sjeveru Istre još je davno odlučio okrenuti se kulturi, pa tako ove godine slavi 50 godina otvaranja vrata umjetnicima.

Smješten na brdu 300 metar iznad plodne doline rijeke Mirne, ovaj se osebujan istarski gradić s pravom diči imenom grada umjetnika. A kao i mnogi istarski gradići 60-tih godina bio je pred urušavanjem, nestajanjem, stanovnici su masovno selili u susjednu Italiju.

U tom trenutku na scenu stupa Aleksandar Rukavina, kipar i slikar, tada učitelj likovnog odgoja u Bujama koji je predložio dužnosnicima općine Buje plan obnove Grožnjana umjetničkim kolonijama. Ponuditi umjetnicima kuće na doživotno korištenje uz obvezu otvaranja galerije. Znao je da su jedino umjetnici dovoljno ludi za tu avanturu. Odaziv je bio izniman. Ruševne su kuće obnavljali oni kojima je umjetnost u krvi. Dignuli su gradić iz pepela. Nakon likovnjaka brzo stižu i glazbenici.

Na godinu deseci tisuća likovnjaka i glazbenika, ljubitelja jazza, komorne glazbe, zaljubljenici u unikatno i lijepo posjete Grožnjan. I on ih uvijek radosno ugosti.