'Čuvajmo dječje živote!'

Danas počinje 3. Tjedan sigurnosti cestovnog prometa posvećen djeci. Uz poruku 'Čuvajmo dječje živote!' u cijelom se svijetu do nedjelje 10. svibnja upozorava na važnost zaštite djece u prometu. Međunarodni tjedan sigurnosti cestovnog prometa obilježava se u sklopu UN-ove inicijative Desetljeće akcije za sigurnost cestovnog prometa (2011. - 2020.) kojoj je cilj prepoloviti smrtnost u cestovnom prometu.

Prometne nesreće su vodeći uzrok smrtnosti u dobi od 15 do 29 godina u svijetu. Unatoč padu smrtnosti od prometnih nesreća, i u Hrvatskoj su ozljede zadobivene u prometu vodeći uzrok smrti od ozljeda u dječjoj i mlađoj odrasloj dobi.

U sklopu 3. Tjedna sigurnosti cestovnog prometa koji se održava od 4. do 10. svibnja, Ministarstvo zdravlja, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Hrvatski zavod za hitnu medicinu, Ministarstvo unutarnjih poslova, Hrvatski autoklub, Udruga RODA, Hrvatski Crveni križ, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), UNICEF i brojne druge organizacije i institucije udružile su snage kako bi potaknuli vozače da se u većoj mjeri brinu o sigurnosti djece u prometu.
U Hrvatskoj je organiziran i okrugli stol na temu Spasimo dječje živote, koji će se održati u Hrvatskom autoklubu 6. svibnja 2015. godine. Uz okrugli stol Tjedan sigurnosti cestovnog prometa obilježit će se i u brojnim zdravstvenim ustanovama, te dječjim vrtićima i osnovnim školama širom Hrvatske.
Gosti Dobrog jutra bili su Miron Huljak, policijski službenik Službe za sigurnost cestovnog prometa Ravnateljstva policije i mr. sc. Krešimir Viduka, voditelj Ureda za sigurnost cestovnog prometa HAK-a. Oni su dio tima koji će tijekom ovoga tjedna u Hrvatskoj poticati vozače da u prometu više brinu o sigurnosti djece.
Sve akcije potražite na  www.miz.hr, www.hzjz.hr , www.hak.hr i www.savekidslives2015.org.