Podijeljena prva državljanstva Liberlanda

Osnivač fiktivne države 'Liberland', na granici Hrvatske i Srbije, Vit Jedlička podijelio je kod vojvođanskog mjesta Bački Monoštor prva 'državljanstva'. Državljanstvo su dobili oni koji su sinoć pokušali doći do otoka koji je Jedlička proglasio državom, no to im hrvatska pogranična policija nije dopustila. 

Jedlička i 'državljani Liberlanda' zato su se okupili u restoranu pokraj Bačkog Monoštora gdje je održana podjela prvih sto državljanstava. Jedlička je državu proglasio na dunavskom otoku. Tvrdi da je to u skladu s međunarodnim pravom jer to zemljište nisu tražile ni RH ni Srbija.
 
Cilj osnivača Liberlanda, koji leži na obalama Dunava između Bačkog Monoštora i Zmajevca, 'jest da stvore društvo u kojem mogu prosperirati pošteni ljudi, a da im država ne zagorčava život nepotrebnim zabranama i porezima'.

Liberland ima zastavu, grb, ustav i zakone, a iako se zastava zavijorila tek početkom ovoga tjedna, već dijeli 'državljanstva' i poziva sve pod uvjetom da nisu komunisti, neonacisti ili ekstremisti, a ne želi niti zločince kažnjene za teža kaznena djela, prenijeli su ranije vojvođanski mediji.