U zračnom prostoru potrebne su slobodne ptičje zone

Sve veći broj nebodera, vjetroturbina, električnih vodova, zrakoplova i bespilotnih letjelica ugrožava milijarde ptica, upozorili su znanstvenici.

Pozivaju stoga na uspostavu zona u zračnom prostoru gdje bi ljudska aktivnost bila djelomično ili potpuno ograničena kako bi se smanjio zračni sukob, prenosi BBC.  

Znanstvenici iz Argentine i Walesa procjenjuju da milijuni ptica ugibaju svake godine jer se zalete u visoke zgrade, dalekovode i turbine. Njihovo izvješće je objavljeno u stručnom časopisu Science.

Sergio Lambertucci sa Sveučilišta u Comahueu, koji je također u argentinskom Nacionalnom vijeću za znanstvena i tehnološka istraživanja (CONICET), rekao je da je očuvanje životinjskog svijeta u rezervatima i nacionalnim parkovima većinom usredotočeno na tlo, manje i na vodu, dok se zračnim prostorom ne bavi nitko.

Osim što gužva u zračnom prostoru smeta pticama, može prouzročiti probleme i za ljude. Znanstvenici sa Sveučilišta u Swansei u Walesu izjavili su da je udar ptica u zrakoplove ubio više od 200 ljudi širom svijeta i oštetio tisuće zrakoplova. Argentinski znanstvenici i njihovi kolege u Walesu složni su da treba uspostaviti sigurne zone u zračnom prostoru.