Ponosna na svoj dom – Ana Žaja Petrak

Grafička dizajnerica i ilustratorica svjetskog glasa, Ana Žaja Petrak, otvorila je ekipi Dobrog jutra vrata svog zagrebačkog doma u koji je smjestila i svoj radni kutak.

Čitav stan je zamišljen kao jedan prozračan, otvoren prostor s puno svijetla i prirodnim materijalima, da se može nadograđivati različitim šarenim detaljima i da se može mijenjati.

Velika i prostrana kuhinja je centar stana. U noj se puno boravi, a Ana puno kuha, što ne čudi jer je ona ilustrator hrane pa je kuhinja i sve što se događa u i oko kuhinje inspirira. U njoj se rado okuplja cijela obitelj, ali i prijatelji pa su htje da bude prostrana.

U dijelu blagavaonice našlo se mjesta i za malu zbirku hrvatske ambalaže u kojoj se prepoznaju razne limenke prošlih vremena. Kutak je upotpunjen s nekoliko plakata starih oglasa hrvatskih proizvoda koje je tiskao Muzej grada Zagreba. Zasluge za taj kutak pripadaju suprugu.

Plakati starih filmova mogu se naći na zidovima dnevne sobe, jer su i Ana i suprug veliki fimofili. Dnevni boravak spojen je s kuhinjom i blagovaonicom, a njime dominira ogroman kauč na kojem se svi rado izležavaju, a kako je napravljen od vodonepropusnog materijala nema bojazni od prolivenog soka, kave ili nekog drugog napitka. Iako stan, priznaje Ana, nema previše starinskih elemenata, vole kombinacije stilova i nadaju se da će vremenom u stanu svoje mjesto naći neka starinska komoda i/ili još poneki starinski detalj.

Nakon dugog razmišljanja spavaću sobu s Aninim radnim kutkom uredili su tako da su jednostavnom policom za knjige odvojili radni kutak od spavaćeg dijela, ali tako da se oko nje može prolaziti. Volim kad prostor odražava energiju i osobnost ljudi koji žive u njemu pa se nadam da je takav i ovaj naš stan. Najvažnije nam je da je uređenje funkcionalno, da se tu osjećamo ugodno i opušteno.