U Sveti Urban Engleskinja se zaljubila 'na prvu fotografiju'

U potrazi za boljim životom u posljednje vrijeme mnogi odlaze iz naše domovine. Za razliku od njih, jednoj obitelji iz Engleske upravo je Hrvatska, točnije maleno mjesto u Međimurju - mjesto idealno za život. Zašto? Pogledajte što su nam rekli.

Dugogodišnja potraga za idelnim mjestom u kojem će živjeti s obitelji završena je ovdje. U Sveti Urban - naselje u Međimurskoj županiji Sally Daniles zaljubila se na prvi pogled. Prije 5 godina, slučajno ili ipak prstom sudbine, vidjela je ovo zemljište na internetu i odluka je u pala u trenu: iz Londona se ovamo preselila s obitelji.

Mjesto ju je toliko oduševilo da je u odluci za preseljenje nije pokolebalo čak ni to što do tada nikada nisu bili u Hrvatskoj. Nisu znali jezik niti išta o našoj domovini. Ostavila je uspješan posao računovođe u velikoj tvrtci i započela pravi seoski život.

Živjela sam na selu kad bila sam mala i ja mislim da je to dobar život za djecu. Naša djeca su bila dovoljno mala kada smo dolazili ovdje živjeti pa su se lako navikli na novi jezik i drugačiji život. Odlučili smo probati i poslije 5 godina mi smo sretni, priča na odličnom hrvatskom Sally. Tu imamo kokoši, patke, imam vrt, svake godine kupimo ovce pa ne moram kositi travu. Imamo pse, jednog iz Engleske, jednog od tu i puno mačaka, dodaje.

Premda isprva nije bila oduševljena maminom idejom, jedanaestogodišnja Ella danas ne žali za rodnom Engleskom. Ne fali mi Engleska jer tu se mogu vani igrati, u prirodi, svježi je zrak, sa životinjama, pogotovo sa pasima, s pesima se  mogu igrati puno, zadovoljno priča Ella. 

Ovdje su kažu vrlo brzo uspostavili dobrosusjedske odnose i stekli nove prijatelje. Odavde ne namjeravaju otići premda se čak i nakon 5 godina života u Hrvatskoj na neke stvari  teško navikavaju, naročito na našu gramatiku i kompliciranu i sporu birokraciju.

Kao i u gradu, i ovdje im dani brzo prolaze, rade s životinjama, rade u vrtu, renoviraju vikendice i pokušavaju pokrenuti posao. No s bitnom razlikom: umjesto u stresu i smogu, tu su u miru i zelenilu. 

Život na međimurskim bregima oduševio je i njihove prijatelje iz Engleske. Svake im godine dođu u posjet. Naši prijatelji kažu da je ovdje super - nema stresa, nema žurbe, dobra hrana, dobra vino i to je to, kaže Sally.