Na privremenom studiju u Požegi

Zahvaljujući programu razmjene studenata Erasmus plus studenti Veleučilišta u Požegi sada bez problema mogu otići na slična učilišta diljem Europe, no isto tako i Požežanima dolaze  novi studenti mobilnosti. Svima njima jedinstvena je to prigoda da bolje upoznaju nove sredine, jezik i kulturu, ali i da kroz obrazovni sustav i praksu steknu nova znanja i iskustva.

Sjaj i užurbanost  španjolske metropole, Madrida, studentice Laura De Las Heras Lopez i Sara Pons Guenaga odlučile su zamijeniti pitoresknim ljepotama grada na Orljavi. U Požegi će odrađivati stručnu praksu. I dok mlađa Laura u Madridu studira na Prehrambenom fakultetu nutricionizam, starijoj Sari ljubav su ekonomija i financije. No jedno im je zajedničko. Iako se nisu poznavale obje su odlučile doći u Požegu.

Laura je Požegu odbrala jer smatra da je inozemnu stručnu praksu bolje odraditi u manjoj sredini gdje su više fokusirani na ljude. Iako je proputovala mnoge zemlje, živjela u Londonu, Chicagu i Miamiju, za nju je Požega veliko otkriće. Oduševljena je njezinom ljepotom, gostoljubivošću stanovnika, ali i vinima Zlatne doline. Sviđa mi se bijelo vino, bili smo u posjetu Veleučilišnom podrumu i degustirali njihova vina. Voli raditi u laboratoriju, smatra da to odlično iskustvo za nju, koje u Španjolskoj ne bi mogla skupiti, jer tamo ne provode toliko vremena u laboratoriju. Sada mogu unaprijediti ono što sam naučila teorijom.

Sara misli da je dobro odraditi stručnu praksu u inozemstvu, jer tako poboljšavate znanje engleskog jezika, a stečeno iskustvo donosi prednost pri zapošljavanju. Požega je savršeno mjesto za vožnju biciklom, jer nema mnogo prometa. Mnogo je mjesta za odlazak u prirodu i odlično je što su okolna sela blizu jedna drugih.  
 
Iskustvo dobiveno u Požegi primijenit će, kažu, u svojim sredinama. Iako Veleučilište u Požegi uskoro očekuje nove studente i studentice, ove Španjolke, prve studentice iz programa Erasmus plus, neće zaboraviti baš kao ni one požeško Veleučilište, jer će, kažu, Požegu ponovno posjetiti.