Mlade snage hrvatskog ženskog badmintona

Zagrepčanke Katarina Galenić (18) i Maja Pavlinić (17) gotovo cijeli život treniraju badminton. Ljubav prema tom sportu raste kao što rastu i njihovi uspjesi - rezultati za povijesne anale hrvatskog badmintona. Iza svega stoji mnogo truda i rada, ali i njihovo veliko prijateljstvo.

Obje idu u sportske škole, što im omogućava da usklade turnire, putovanja i treninge. Katarina je učenica 3. razreda Športske gimnazije, a Maja igra u francuskoj badmintonskoj ligi pa se ondje i školuje. One su osvojile prvo i jedino zlato za Hrvatsku u badmintonu na Europskom prvenstvu 2014. Katarinu i danas trnci prođu pri sjećanju na dodjelu medalja i intoniranja himne. Povijesnom rezultatu pridonijelo je i to što su Katarina i Maja i izvan terena jako dobre prijateljice. Spojio ih je upravo badminton. Da bi bile uspješne u igri parova, obje se slažu,  treba biti dobar i izvan terena, jer razumijevanje i dobra komunikacija je bitna tijekom igre.

Iako njihovo prijateljstvo traje godinama, sportske uspjehe počele su nizati kada je Maja iz drugog kluba prešla u Badmintonski klub Medvedgrad u kojem trenira Katarina. I to je odmah išlo dobro, odmah smo osvojile neke turnire zajedno, prisjeća se Maja. Čak i kad su na suprotnim stranama mreže, dok treniraju, njihovo prijateljstvo ne prerasta u rivalstvo, jer motiv im je isti – pobjeđivati i stići na Olimpijske igre.