Kako živjeti i raditi u Londonu

Svaki putnik namjernik prilikom odlaska na neku destinaciju ima uza se turistički vodič, knjižicu s uputama i savjetima gdje jesti, kako se odjenuti, koji suvenir kupiti. No, nije sigurno bi li vam ta knjižica poslužila za život, kad biste ondje poželjeli ostati živjeti. Tako je razmišljala Kristina Špionjak, mlada poduzetnica koja je napisala Vodič za život u Londonu za sve koji požele trbuhom za kruhom u glavni grad Velike Britanije.

Kristina je Slavonka, rođena Vinkovčanka, sa stalnom londonskom adresom zadnjih šest godina. Prvo je ondje bila slučajni turist, no dogodila se ljubav. Njoj je grad London bio najljepši i najbolji na prvi pogled. Zaljubljenost je bila toliko jaka da je dala otkaz u jednoj zagrebačkoj tvrtki, kupila kartu u jednom smjeru i s 200 funti u džepu odlučila izgraditi novi život u britanskom velegradu. Prvo kao dadilja. Iz iskustva je znala da prvo treba naći posao i smještaj, a posao dadilje je kao stvoren za to. 2 u 1, i smještaj i posao.

Kristina je bila dadilja dvije godine i onda odlučila iskoristiti svoje znanje i iskustvo u marketingu, prodaji i odnosima s javnošću. Otvorila je svoju prvu tvrtku, sa samo 50 funti i za tri sata po standardnoj britanskoj proceduri.

Nakon 2050 dana provedenih u Londonu i nakon 132 popijene šalice čaja Kristina je odlučila svo to iskustvo zapisati i objaviti u knjizi Vodič za životu po Londonu.  U devet poglavlja napravila je priručnik za snalaženje u gradu koji nikad ne spava. Umjesto da odgovara na slina pitanja, izdala je priručnik.

Danas je u Hrvatskoj više kao turistica, ljeti na hrvatskoj obali. Ne misli se vraćati. Štoviše, već ima u planu još veće velegrade. Kad se jednom pomaknete, imate pomaknute granice, imate potpuno drugačija očekivanja od sebe. planiram se uputiti  u New York ili Shanghai.