Objavljen roman "Dora i Minotaur - moj život s Picassom"

Jedna od naših najpriznatijih književnica, Slavenka Drakulić, objavila je još jedan intrigantni ženski roman, "Dora i Minotaur - moj život s Picassom".

Roman razotkriva burnu vezu velikog slikara i njegove ljubavi i muze - Dore Maar, francuske fotografkinje hrvatskog podrijetla.

U opusu Slavenke Drakulić žene imaju ključnu ulogu. Uspješna književnica daje im svoj književni talent da kroz nju progovore. "Dora i Minotaur" prati Doru Maar tijekom 7-8 godina veze s Picassom i nakon njezine propasti. Dora je bila intelektualka, politički angažirana, družila se s umjetničkim Parizom. Od Picassa je tražila ravnotežu, ravnopravnost u vezi. Na kraju je odustala od vlastite umjetničke karijere.

Roman prati i život nakon Picassa, Dorinu bolest, povučenost, 40 godina osamljenosti, život u malom stanu koji je bio poput muzeja. Umrla je u Parizu 1997. u 90. godini. U hrvatski jezik, koji je, kažu neki izvori, poznavala, vraća se uzbudljivim romanom Slavenke Drakulić o životu s najvećim umjetnikom 20. stoljeća.

Roman će biti predstavljen večeras u kinu Europa. Pretpremijerno će biti prikazan i dokumentarni film Željka Senečića "Dora Maar". O Dori Maar i knjizi govorit će Slavenka Drakulić i Željko Senečić. Razgovor će moderirati Seid Serdarević, a ulomke iz romana čitat će Judita Franković.