Imate li problema s prehranom djece?

Dvije naše nutricionistice i, od nedavno inovatorice, osmislile su prvi nutricionistički dječji tanjur. Upoznajte Zdravka Zmaja, tanjur za djecu, ili bolje reći pomoć roditeljima koji muku muče s prehranom svoje djece.

Tena Niseteo, klinička nutricionistica više od 6 godina radi u Klinici za dječje bolesti i tamo se svakodnevno susreće s roditeljima i djecom. Jedan od glavnih problema na koji nailazi je da roditelj dođe i kaže moje dijete neće jesti nešto ili moje dijete jede samo ovo. Zato se, kaže, sama od sebe nametnula ideja o ovakvom tanjuru. S kolegicom nutricionisticom udružila je znanje te kreativnost i eto Zdravka Zmaja: 100% hrvatskog proizvoda - projekta u nastanku pomoću kojeg bi djeca trebala shvatiti da je hrana naša energija.

Na neki način htjeli smo djeci pokazat da bez hrane koju slažu na Zdravka Zmaja on ne može letjeti, rigati vatru, sve one avanture koje bi pravi zmaj trebao raditi, ističe Karmen Matković Melki. Uz tanjur u planu je i kuharica koja će pomoći roditeljima da se upoznaju s glavnim komponentama hrane - ugljikohidratima, mastima i bjelančevinama, da i djeca nauče što su vitamini i minerali, a neće izostati niti primjeri uravnoteženih obroka.

Glavni sastojci obroka stavljaju se na zmajeva krila, rep i trbuščić. Na primjer: za ručak spravite sezam puretinu i šareno povrće pa je na tanjur složite tako da riža s kukuruzom ispuni zmajev trbuščić,  pureći medaljoni njegov rep, a krila mrkva i brokula.

Poanta je i da spravljanje obroka bude zajednički, kreativni proces djece i roditelja. Umjesto klasičnog serviranja, djeci će doručak od voća i krem jogurta biti privlačniji ispune li zmajev trbuščić  jogurtom,  krila i rep jagodama i kivijem, a mješavinu žitnih pahuljica postave  kao zemlju na kojoj Zdravko Zmaj sjedi. Crveno voće može tu poslužiti i kao plamen koji zmaj riga, a kivi kao trava koja raste oko njega. Stvar je dječje i roditeljske mašte.

Tanjur je namijenjen djeci od 4 do 12 godina. Uz 10-ak recepata bit će  naznačena i količina potrebne hrane za svaku dob. Jer cilj ovih nutricionistica i inovatorica je na ovakav način spriječiti pretilost djece, ali i potaknuti kod većine zanemaren običaj: okupljanje djece i roditelja za zajedničkim stolom.