Ilustrator izmišljenih svijetova, ratnika i čudovišta

Profesor u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna Milivoj Ćeran vrsni je ilustrator. Njegove ilustracije mogu se vidjeti u cijelom svijetu, osim u Hrvatskoj.

U malom ateljeu u zagrebačkom naselju Kruge, Milivoj Ćeran stvara djela koja obilaze svijet. Fantasy je uvijek bio tu negdje još od bajki kad sam bio klinac, do Tolkiena, znanstvene fantastike i svega vezano uz to. Prvi susret s ilustracijom dogodio se na Akademiji kada sam vidio da sve ono što se u slikarstvu smatra zastarjelo, u ilustraciji je dobrodošlo, pogotovo u fantastičnoj ilustraciji koja je jedna vrsta realističnog slikarstva, govori Milivoj.

A upravo slikarstvo, barem kod nas, ima veći krug poštovatelja nego ilustracija, iako vani to odavno nije tako. Smatra se da lustracija ima manju umjetničku vrijednost, pa je uvijek pomalo diskriminirana. Milivoj radi i slike i ilustracije na isti način, oboje slika kao da radi na platnu. Kod njega ne postoji razlika između slike i ilustracije osim što ilustracija mora funkcionirat kao proizvod i mora biti prilagođena proizvodu.

Za jednu ilustraciju potrebno mu je oko tjedan dana. Ovih dana je baš objavljena njegova kartica za Igru Heartstone, lik iz World of Warcraft. Lik za karticu je bio zadan, jer svakom igraču mora biti prepoznatljiv 'na prvu'. No katkad ima mnogo veću slobodu pri stvaranju.

Milivoj gotovo sve svoje radove prodaje u Americi. Takav rad ga veseli, osobito jer se zadani rokovi poštuju. Kaže da je nezamislivo da bi isplata honorara kasnila, ali isto tako i on ne smije kasniti s isporukom. Iako je surađivao i s poznatim izdavačem stripova Marvelom, svoju ljubav prema stripu nikad nije pretvorio u posao.

Zbog vrhunskih radova već je dobio nekoliko ponuda za odlazak iz Hrvatske, no nije ih mogao ili htio prihvatiti. Na našu sreću. Pa tako Milivojeve vizije izmišljenih svjetova, ratnika i čudovišta i dalje u svijet odlaze iz Hrvatske.