Zanimanje - visinski tehničar

Dubravko Balaško i Stipe Pranjić već se više od dvadeset godina spremaju za posao oblačenjem alpinističke opreme. Oni su dvojica od ukupno devet visinskih tehničara u Odašiljačima i vezama. Penju se na stupove visoke nekoliko stotina metara kako bismo mi imali televizijski i radijski signal te internetsku vezu.

Ekipa Dobrog jutra pratila je Dubravka i Stipu na objektu u Promini kada su postavljali linkove za jednog teleoperatera. Loše vrijeme ipak ih je spriječilo da posao obave do kraja, jer ako je situacija takva da se ne može posao do kraja odraditi bez ugroze zdravlja, onda se odustaje, govori Dubravko. A ne vole kada se ne radi, jer svoj posao doživljavaju kao hobi. Svaki posao u nekom trenutnu postane dosadan, postane monoton. U našem poslu je to skoro pa nemoguće, objašnjava razloge Stipe, koji se popeo na više od 200 stupova diljem Hrvatske. Stipin najdraži stup je onaj u Borincu, jer je jednostavan i visok, doka je Dubravkov onaj na Biokovu koji izgleda kao santa leda gdje se doslovno cepinima probija do antene da bi se išta radilo.

Kroz ovaj posao dobro su se upoznali sa svim našim krajevima. Lijepo im je, kažu, vidjeti našu prelijepu državu iz zraka. Svaki dio Hrvatske ima svoje nešto. Nešto u sebi nosi - od Slavnije, Dubrovnika, Istre. Svaki dio Hrvatske ima u sebi nešto, te svoje ljepote.

Kada se popnu, ne razmišljaju, kažu, ni o čemu, a strah od visine, naravno, nemaju. Kad pogledate prema dolje, čovjek je mali, gotovo ga uopće ne primijetite. Pogled je prekrasan, osjećaj je prekrasan. Adrenalin i želja za dostizanjem novog je ono što ih pokreće u ovom avanturističkom poslu. Nedostatak je, kaže Stipe, samo jedan - što smo sve stariji i stariji.